Fiskalni savet: Srbija može da ima rast od 7 odsto, ali pod ovim uslovima

43

Na tradicionalnom sastanku predstavnika Srpske asocijacije menadžera i Fiskalnog saveta komentarisana je procena predstavnika Svetske banke da Srbija može da ima deceniju sa privrednim rastom od sedam odsto.

„Kada bismo stanovnike Srbije zamenili Nemcima i sve naše institucije nemačkim, onda bismo imali stopu rasta od sedam odsto“, kazao je u šali Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

„Mi sedam odsto ne možemo da dostignemo i održimo deset godina. To se nije desilo ni u jednoj zemlji Istočne Evrope, neće ni u Srbiji. Kada jedna tako uticajna institucija kao Svetska banka daje nerealna obećanja, to ima reperkusije. Kada se postave nerealni ciljevi koji ne mogu da se ispune, bespotrebno se stvara tenzija“, ocenio je Altiparmakov.

Recept za postizanje tog rezultata prema Altiparmakovu su kvalitetne institucije i vladavina prava.

„Reforma Poreske uprave i poreske administracije o kojoj se dugo priča, ali malo radi. Državi mora da se plati porez. Druga stvar je reforma katastra. Ljudi moraju da znaju šta je čije. Treća stvar je vladavina prava, što znači rad sudova. Privredni rast više nije ekonomsko pitanje već institucionalno. Pri tome nisu problem zakoni. Mi imamo zakone, samo nemamo dovoljno kapaciteta da ih sprovodimo“, ocenio je Altiparmakov.

Ipak, prošlu i dosadašnji deo ove godine karakteriše nekoliko dobrih, jedna loša i jedna potencijalno loša vest. Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, procenjuje da bi i ove godine, ukoliko ne bude šokova, opet mogao biti ostvaren blagi suficit budžeta, ali je istakao kao lošu vest slab privredni rast.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...