Jagma za besplatnim desetodnevnim boravkom u banjama, rok za prijavu uskoro ističe!

175

Direktor filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Šapcu Nenad Plavić ponovio je juče poziv penzionerima iz ovog kraja da se prijave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od banja Srbije. Pravo na konkurs imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika čija penzija iznosi do 26.324 dinara, piše Politika.

Oglas je objavljen 6. maja i otvoren je do 21. maja, a već u prvih sedam dana zabeleženo je ogromno interesovanje najstarijih Šapčana.

U besplatnu rehabilitaciju, navodi Plavić, uključeni su i troškovi prevoza u visini cene autobuske karte ili železnice drugog razreda, a fond će snositi i troškove za pratioca slepog penzionera, kao i za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život. Penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, a ugovorima sa svakom banjom preciziran je obim terapija koje moraju da dobiju.

„Prijave se podnose organizacijama penzionera, prema mestu prebivališta, a na redosled na rang-listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i pravo na porodičnu penziju”, ističe direktor šabačke filijale RF PIO.

Meštani u ovom selu u Srbiji poklanjaju placeve za izgradnju kuće ili vikendice

U Gradskom udruženju penzionera Šapca kažu da su ovih sedam dana zatrpani poslom, zbog čega su morali da dodatno angažuju svoje članove volontere da distribuiraju formulare, prikupljaju prijave i, ukoliko je potrebno, a pokazalo se da jeste, pomažu zainteresovanim sugrađanima u popunjavanju obrazaca.

„Prošle godine smo imali ukupno 580 zahteva, a ove, zaključno sa ponedeljkom, obradili smo već 500. Do zaključenja oglasa očekujemo bar još 300 prijava”, naglašava novinar Stevan Matić, potpredsednik gradskog udruženja, koje broji preko 6.500 članova.

Na području Šapca živi oko 21.500 penzionera, a udruženje prima sve prijave, pošto članstvo nije uslov za besplatno korišćenje banja. Matić nam kaže da je prošle godine čak trećina prijavljenih prošla na konkursu, ali da, i pored toga, najveći broj šabačkih penzionera sa malim primanjima još nije koristio ovo pravo.

Država šalje penzionere za besplatan desetodnevni boravak u banjama, a ovo su uslovi

„Penzionerima iz našeg kraja opredeljeno je šest destinacija: Koviljača, Vrdnik, Zlatibor, Ivanjica, Selters kod Mladenovca i Vrnjačka banja. Oni na spisak želja imaju pravo da stave i neke druge od ukupno 24 banje, ali mogu ih dobiti ukoliko ne bude dovoljno zainteresovanih. Šapčani, i ranije a i sada, najviše traže Banju Koviljaču, što je razumljivo, jer im je najbliža, zatim Vrnjačku banju i Zlatibor, a manje Vrdnik. Prošle godine je bilo i desetak zahteva za Nišku banju”, navodi Matić.

Konkurs je, ističe naš sagovornik, okončan po isteku roka za žalbu od 15 dana. Dešavalo se, prilikom kompjuterske obrade, da pojedine prijave ne budu unete ispravno u sistem, pa po žalbama budu ponovo razmatrane i rangirane. Bilo je, takođe, i primera da penzioneri dobiju pravo na besplatnu banju, ali da naknadno odustanu od odlaska, pa se njihovo mesto popunjavalo prvim sledećim sa rang-liste.

Izvor Politika.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...