Jovanović: SPC svojom isključivošću dodatno otežava poziciju Srbije u pregovorima sa kosovskim Albancima

98

BEOGRAD – Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) mora da prestane da se meša u političke odluke i da svojom isključivošću dodatno otežava poziciju Srbije u pregovorima sa kosovskim Albancima.

Jovanović je kazao da „mitomanije svih zasedanja u SPC-u, odsustvo osećaja za realnost, manjak brige za ljudske živote i propali projekti velikosrpskog nacionalizma“, koji, kako on navodi, imaju „još uporište u Crkvi“, ostavljaju Srbiju u zamrznutom konfliktu sa svim susedima.

„Odluka o problemu Kosova nije tapija Crkve i njenih vladika, niti oni imaju veće pravo od bilo kog građanina u Srbiji kada je u pitanju zajednička odluka o tako jednom važnom pitanju“, navodi se u pisanoj izjavi i dodaje da se SPC ponaša kao da može iza zatvorenih vrata da donosi nekakve odluke koje treba sve nas da obavezuju.

Sabor SPC se oglasio nakon zasedanja: Kosovo i Metohijа sаstаvni deo suverene teritorije Srbije

Jovanović je kazao da „svako mora da se pogleda u ogledalo i vidi koja je cena njegove podrške katastrofalnoj politici koja je Srbiju odvela na marginu savremene civilizacije i da se zapita gde je pogrešio“.

„LDP ne prihvata da vladike vode politiku, da Crkva povlači nekakve ‘crvene linije’, niti da se prema njihovim stavovima donose neki obavezujući dokumenti za sve nas“, naveo je Jovanović i dodao da se neće složiti sa time da se „svaki put iste arhitekte srpske propasti ponovo pojavljuju sa istim idejama zbog kojih je Srbija skoro nestala kao društvo“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...