Štrahe: Pokušao sam kao pijani tinejdžer da impresioniram lepu ženu

50

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na političke funkcije zbog video snimaka na kojima se vidi kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017. godine.

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, on je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, posle razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef vlade prihvatio njegovu ostavku na mesto vicekancelara.

„Već duže su postojale glasine da će se iz inostranstva pokušati uticati na izbore (za Evropski parlament). U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnim pričama da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U poslednje tri godine sam puno doživeo, ali ovo što je pre dve godine inscenirano, ima sasvim drugu dimenziju“, rekao je Štrahe.

Austrijski vicekancelar podneo ostavku nakon objavljenih tajnih snimaka

Povodom objavljenog video snimka, on je rekao da se radi o ženi koja je zloupotrebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa posle smrti oca.

Istakao je da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu video samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što to nisu imali ni drugi iz stranke.

Tajni snimci uzburkali javnost, ova afera mogla bi da uzdrma vicekancelara Austrije (VIDEO)

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove reči bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vređao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

„To je bilo delovanje u pijanom stanju, kojim sam želeo da impresioniram lepu domaćicu večeru. Delovao sam kao tinejdžer i povredio sam svoju suprugu. Filipa, ako ovo gledaš, a znam da si povređena, nadam se da možeš da mi oprostiš“, poručio je supruzi Štrahe drhvatim glasom.

Posle vicekancelara i lidera Slobodarske partije AustrijeHajnc Kristijana Štrahea, i potpredsednik te desničarske stranke i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je danas ostavku na sve političke funkcije.

Gudenus, koji je prisustvovao večeri pre dve godine na Ibici, na kojoj je Šrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera ponudio državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć stranci, saopštio je da se povlači sa funkcije šefa poslaničkog kluba i poslanika u austrijskom parlamentu.

 

Izvor Tanjug/Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...