Pratite disanje svog psa

Dok je pas mali, posebno u prvim nedeljama upoznavanja, vlasnici često uplašeno reaguju na sve promene koje primete kod svog ljubimca.

506

Ubrzano disanje jedan je od najčešćih slučajeva.

Brzo disanje kod štenaca može biti posledica fenomena „preplavljenog uma”, reakcije uzbuđenja na veliki broj novih iskustava tokom dana.

Do ovakve promene u disanju može doći i usled snažnog uzbuđenja, straha ili stresa, ili pojačane fizičke aktivnosti.

Štene može da dahće i diše ubrzano kada mu je neudobno u zatvorenom prostoru, kada mu je vruće ili mu je potrebno da izađete kako bi obavilo sve fiziološke potrebe.

Štenci ponekad dišu ubrzano i tokom spavanja, što je najćešće posledica snova kroz koje prolaze nakon nekog neprijatnog, ili samo – vrlo uzbudljivog iskustva koji su imali tokom dana.

Dok u većini slučajeva postoji razumno, i bezazleno objašnjenje za ubrzano disanje kod štenaca, važno je prepoznati situacije u kojima treba da reagujete i obratite se veterinaru.

Najpre – koja je normalna brzina disanja?

Normalna brzina disanja za pse kreće se između 10 i 30 udisaja u minutu, dok je za štence ona nešto veća – 15 do 40 udisaja u minutu.

Dalje – kako prepoznati prosek, i promene?

Brzinu disanja treba meriti u situacijama kada ste sigurni da je vaše štene mirno i opušteno, i kada ne dahće, tj – kada diše zatvorenih ustiju.

Ako merite broj udisaja u trenucima kada pas dahće, broj udisaja može biti čak  i do 300 ili 400 u minutu!

Merena u stanju opuštenosti i mirovanja, ovo će biti prosečna brzina disanja, sa kojom onda možete upoređivati situacije kada vam se čini da štene ne diše normalno.

Postoji još nešto što može biti od koristi – ritam disanja, i frekventnost udisaja tokom sna.

Dok vaš pas mirno spava, posmatrajte kako mu se pri disanju stomak i pluća nadimaju i splašnjavaju.

U toku narednog minuta prebrojte broj udisaja 4 puta po 15 sekundi. Ovo će vam reći da li vaše štene diše ravnomerno, i kojim brojem udisaja, tokom perioda spavanja.

Ako kod svog mladog psa primetite ubrzano i nepravilno disanje, a ne nalazite nijedan spoljašnji faktor kojim biste ovo objasnili, važno je da potražite pomoć veterinara.

Ovakvo disanje može biti simptom nekoliko različitih zdravstvenih problema, kakvi su:

– anemija

– problemi sa srcem

– problemi sa cirkulacijom

– infekcija

– dehidratacija

– bol

– neželjene reakcije na novi lek.

Ipak, kod svih ovih problema, najčešće se, uz ubrzano disanje, pojavljuje još čitav niz simptoma, poput: kašlja, promene boje jezika i desni, letargije, gubitka apetita, groznice i sl.
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...