Beograđani spremite se na gužve, taksisti za 27. maj najavili protest

72

BEOGRAD – Strukovno udruženje taksi preduzetnika, koje okuplja oko hiljadu i po taksista, organizuje protest 27. maja. Okupiće se pred gradskom kućom u Beogradu da traže od lokalne samouprave da primenjuje Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ili, prevedeno sa birokratskog jezika, tražiće od nadležnih inspekcija da zabrane CarGo.

Taksisti su presekli. Izlaze na ulice. Gde inače rade, ali 27. maja će protestovati.

Zvezdan Sekulić i Vlado Bulatović iz Sturkovnog udruženje taksi preduzetnika bezbroj puta na konferenciji od 25 minuta su ponavljali šta ne funkcioniše i zatražili sprovođenje zakona.

A sprovođenje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju za taksiste znači ukinuti CarGo. Jer – tvrde taksisti – CarGo vozi klijente „na divlje“.

„CarGo sve vreme radi u skladu sa zakonima“, tvrdi predsednik tog udruženja Aleksandar Vučić.

Brane se konkurenti. Taksisti tvrde da CarGo ipak zaobilazi krovni Zakon o prevozu putnika i radi pomoću rupa u pravnom sistemu Srbije. Što tvrde inspekcija ne kontroliše.

„Ako je neko kao inspektor otišao na posao da radi on treba tih osam sati da odradi, kao što mi odradimo na ulici. Znači ne napiše jednu prijavu u sto godina i ćao, zdravo“, kaže Sekulić.

Od novembra 2018. kada su izglasane izmene Zakona o prevozu putnika, inspektori su – razočarani su taksisti – sa ulica sklonili samo 5 od 3.600 vozila CarGo.

„To nije brojka od samo 5 vozila to je brojka od čak 5 vozila zato što je u svakom od tih slučajeva prekršeno osnovno pravo i oduzeta je prvatna svojina našim članovima“, kaže Vučić.

I tako, taksisti u klin, CarGo u ploču. A šta rade nadležni? Pitali su to taksitsti u dopisima koje su poslali na 120 adresa.

„Počev od predsednika države, premijera, ministarstva saobraćaja, ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, navodi Bulatović.

Oni koji su odgovorili uprli su prstom u Grad Beograd koji je nadležan za sprovođenje zakona.

„Jedino nam je odgovarao gospodin Vesić koji je naša pitanja prosleđivao sektoru za saobraćaj u gradu Beogradu, ali dalje od toga nikakav konkretan odgovor nismo dobijali“, kaže Bulatović.

Taksisti će u ponedeljak protestovati od 10 do 13 sati pred gradskom kućom u Beogradu.

Dok taksisti pripremaju protest, u kabinetu Aleksandra Vučića, predsednika udruženja CarGo – kao krajnju meru najavljuju štrajk glađu.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...