Majića kritikovali u Skupštini Srbije povodom „Tijaninog zakona“

85

BEOGRAD –  Vladajuća većina danas je u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima uputila kritike na račun predsednika Apelacionog suda Miodraga Majića koji se usprotivio uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez mogućnosti uslovnog otpusta.

O stavovima Majića o izmenama Krivičnog zakonika o kom je rasprava završena u petak 17. maja, govorili su pošto je sudija juče učestvovao u emisiji „Utisak nedelje“ u kojoj je bilo reči o tom zakonu. Kritike na račun Majića i sumnju u njegovu nezavisnost u radu izrazili su ministarka pravde Nela Kuburović koja prisustvuje sednici parlamenta, predsednica parlamenta Maja Gojković i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je Majića nazvao pametnjakovićem, drskim i licemernim, dok je Maja Gojković kazala da nije znala da je on sudija već da je bila ubeđena da je Majić član nevladine organizacije koji je u emsiju došao da iznese neki svoj „projektni zadatak“ i da mu je u „opisu posla da bude protiv nekog zakona“.

Ministarka Kuburović je rekla da je pitanje koliko je nezavistan i samostalan u radu „neko ko je 2009. godine mogao da bira da li će da ide u Viši sud u Beogradu ili Apelacioni sud, kada su njegove kolege kojima je bio predsednik suda u najvećoj meri ostale bez posla“.

„Koliko je nezavistan i samostalan bio u tom trenutku da bi sada cenio i kritikovao da li Vlada Srbije treba da predloži ovakav zakon i da li skupština treba isti da usvoji, da kritikuje da nije bilo javne rasprave, a javna rasprava za uvođenje kazne doživotnog zatvora traje još od 2015.godine“, rekla je Kuburović.

Martinović je naveo da je Majić „dao sebi za pravo“ da vrši pritisak na parlament, ministarku pravde i Vladu Srbije zato što će najverovatnije sutra biti usvojene izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora.

Martinović je kazao da Majić treba da sveže maramu oko očiju kao Justicija rimska boginja i onda na tas od vage stavi silovano dete od tri godine, a na drugi čoveka koji je tako nešto uradio, pa onda kaže šta je pravda.

„Suočavamo se sa jednom bujicom licemerja, lažnog humanizma koji dolazi od onih koji besumučno iz dana u dan vode kapmanju protiv predsednika Srbije Aleksdra Vučića, Vlade Srbije, ministra pravde i poslanika vladajuće većine. Onih koji nam sada govore kako je nečovečan Tijanin zakon, a bio je čovečan kada su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Marinika Tepić i Aleksandra Jerkov pokušali da zloupotrebe oca ubijene devojčice Tijane u političke svrhe, kada su se skupljali potpisi za donošenje zakona“, rekao je Martinović.

On je kazao da je „država jača od Majića i onih koji stoje iza njega“.

Na sednici na kojoj se inače razmatraju amandmani na Predlog zakona o sprečavanju korupcije, bilo je reči i o ujedinjenju demokrata, pa je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković govoreći o amandmanu koji su podneli poslanici Socijademokratske stranke rekao da mu nije jasno kako da glasa za amandman ako je s obzirom na ujedinjenje pogrešno potpisan.

„Dakle ovde imamo klasičan primer lažnog predstavljanja i moramo to da razjasnimo““, rekao je Marković.

Na to se osvrnula i predsednica parlamenta Maja Gojković navodeći da je bitno skrenuti pažnju javnosti da su se DS i SDS udružili u jedinstvenu Demokratsku stranku i napomenula da su zaboravili da izaberu „konačno“ jednog predsednika pa da poslanici mogu da znaju „adresu sa kojom politikom diskutuju“.

Sednica je danas uglavnom protekla u kritici opozicije i malo se moglo čuti o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...