Ministarka: Novi zakon – dodatna obaveza za sve funkcionere, a najviše za poslanike

76

Poslanici opozicije, koji su podneli amandmane na zakon o sprečavanju korupcije, ne prisustvuju sednici skupštine danas, a ministarka pravde Nela Kuburović smatra da je to znak nezainteresovanosti i nespremnosti opozicije za raspravu o temama koje interesuju građane Srbije.

Kuburović je na sednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o setu zakona iz pravosuđa, a u delu u kojem poslanici raspravljaju po amandmanima, navela i da se amandmani koji su podneti odnose na protivljenje povećanju nadležnosti Agencije za borbu porotiv korupcije, transparentnog postupka izbora i direktora članova veća, te da predlažu vraćanje na stare odredbe.

„Kod opozicije ne postoji spremnost da učestvuju u temama koje su od izuzetnog značaja za građane, a pitanje borbe protiv korupcije svakako je jedno od pitanja koje građane najviše pogađa“, kazala je Kuburović.

Ministarka je podsetila da je Vlada Srbije, dok je premijer bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, donela Zakon o zaštiti uzbunjivača, što je jedan od koruptivnih mehanizama borbe i dodala da su za gotovo četiri godine primene tog zakona sudovi bili u prilici da raspravljaju u preko 500 slučajeva i gotovo 500 slučajeva je i rešeno na osnovu prijave od strane uzbunjivača.

Kao drugi bitan anti-koruptivni zakon, Kuburović je navela Zakon o lobiranju, koji će za nekoliko meseci početi da se primenjuje, a koji se, kaže, pre svega u najvećem delu odnosi i na poslanike.

„To je upravo zakon koji treba da pokaže ko to utiče na nas kada predlažemo odgovarajuće akte koje treba da budu od značaja za sve građane i nameću dodatnu obavezu za sve funkcionere, a u najvećem delu za narodne poslanike“, kazala je ministarka i dodala da za svega godinu dana ima više od 500 pravosnažno osuđenih lica, pre svega zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako kaže, SNS se bori protiv korupcije i neselektivnim pristupanjem i borbom i navela da je jedan od takvih primera i postupak koji je pokrenut protiv predsednika opštine u Požegi.

„Rezultati pokazuju da borba protiv korupcije postoji. Rezultati pokazuju da imamo pravosnažno osuđena lica. Rezultati pokazuju da u poslednjih godinu dana smo postigli više nego u prethodnih nekoliko godina. Rezultati pokazuju da nema zaštićenih“, kazala je Kuburović.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...