Ruši se neobični bunker u Savskoj ulici u Beogradu

149

Betonsko sklonište u Savskoj ulici u Beogradu ostatak je „nemačke arhitekture”, piše Politika.

Izgradili su ga Nemci za vreme Drugog svetskog rata, u njegove zidine na železničkoj stanici nalili su tone betona i oblikovali ga tako da liči na piramidu. Godinama je bio bunker.

Preživeo je ratne četrdesete, savezničke bombe koje su 1944. godine zasipale Savski amfiteatar, proširenje Savske ulice pre desetak godina, ali izgleda neće i izgradnju „Beograda na vodi”.

“Taj objekat predviđen je za rušenje jer nema istorijske, kulturne niti funkcionalne vrednosti”, kaže Marko Stojčić, gradski urbanista.

Bunker je ostatak „nemačke arhitekture”. Sagrađen je između 1941. i 1942. godine. Ima oko 80 kvadrata korisnog prostora. Zidovi su mu u osnovi debeli tri metra. Visina unutar objekta je 2,20, a skloništa u srcu bunkera dugačka su 27 i 14 metara.

U njemu su se krili vojnici Vermahta u vreme savezničkog bombardovanja. Tu je, kažu poznavaoci, moglo da se smesti i 50 vojnika.

Kasnije je ovaj prostor dugo bio skladište, jedno vreme kafanica u kojoj su se okupljali železničari, a potom i mesto gde su se krili sakupljači sekundarnih sirovina i beskućnici.

“Nemci su u Beogradu izgradili veći broj bunkera, ali različitih oblika. U Savskom amfiteatru bila su izgrađena četiri, nalik ovom smeštenom prekoputa suda. Građeni su specifičnom tehnikom sa kosim zidovima. To je rađeno iz praktičnih razloga, kako u slučaju bombardovanja bombe ne bi udarale direktno u objekat nego bi samo skliznule sa njega”, objašnjava dr Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

Od četiri bunkera do današnjih vremena preživela su dva, ali je jedan objekat manjeg gabarita, koji se nalazio bliže Savi, već uklonjen.

Na prostoru od Čukarice do Zvezdare, kako kaže Golubović, do sada je otkriveno 27 drugačijih, ukopanih bunkera koje su Nemci za vreme Drugog svetskog rata gradili da u njima čuvaju oružje i protivavionsku municiju.

Praksa pretvaranja nekadašnjih bunkera u turističke akcije, u muzejske i druge vrste kulturnih prostora već postoji u okruženju. Nekadašnji nuklearni bunker, izgrađen u centru Tirane, pretvoren je u muzej.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...