Kiša, grmljavina, grad i sunce u maju, a evo kakvo nas leto čeka

79

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović kaže za TV Prvu da ovakav maj nije ništa neuobičajeno za naše prostore.

Prema njegovim rečima, apsolutna zaštita od grada ne postoji, raketa ima dovoljno.

„U ovu sezonu ušli smo sa 14.000 raketa, a u nedelju je ispaljeno 829 protivgradnih raketa na teritoriji cele Srbije“, kaže Mihajlović.

Nakon nevremena izašao iz kuće i šokirao se onim što je ugledao na krovu

Na pitanje da prokomentariše kritike na račun RHMZ na društvenim mrežama, da nisu na vreme ispaljivali protivgradne rakete, Mihajlović ističe da nema mesta takvim ocenama jer su procedure za ispaljivanje tih raketa vrlo rigorozne i one se veoma poštuju.

Na olujno-grmljavinske oblake može uspešno da se deluje samo tako da se oni smanje, kaže on i konstatuje da bi šteta bila mnogo veća da se nije reagovalo raketama.

Takođe, prema rečima Mihajlovića, poenta delovanja na takve oblake je da se zna kada i u koji deo oblaka se ubacuju rakete.

Kiša, pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas čeka do kraja maja, i kada će biti 30 stepeni (TABELE)

Na pitanje kakvo nas leto očekuje, kada nas u narednih mesec dana očekuje „red kiše, red sunca, red grmljavine“, pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da nas već sad za vikend očekuje kraća stabilizacija vremena. Ipak, već od sledeće sedmice očekuje nas promenljivo vreme, s pojavom kraćih pljuskova i grmljavina.

Za početak juna očekuje se takođe kraća stabilizacija vremena, kada bi trebalo da bude i do 30 stepeni. Ipak, jun će imati i svojih kišnih dana, kaže Mihajlović.

Na pitanje kakvi će onda biti jul i avgust, on kaže da će, prema prognozama RHMZ-a, ta dva meseca biti uobičajeno topla, a očekuje nas i 30 do 40 tropskih dana.

Posle jutarnje magle, ogrejaće nas sunce, ali se spremite za ono što nas čeka popodne (TABELE)

 

JUN 2019: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Jugozapadnoj Srbiji topliji i vlažniji jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 17.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.5ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 7 mm, a u Jugozapadnoj Srbiji iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 70 mm.

JUL 2019: Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji jul. Ipak, julska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.7ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 31 mm.

AVGUST 2019: Toplotni talasi. Topliji i suvlji avgust.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

SEPTEMBAR 2019: Nastavak leta i u prvoj polovini septembra. Topliji i malo suvlji septembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 15 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

Izvor b92.net
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...