Obradović: Sve to govori da je u pitanju još jedan šou u režiji Aleksandra Vučića

72

Predsednik Dveri Boško Obradović ponovio je danas poslanici te stanke neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije u na temu Kosova, zakazanoj za ponedeljak 27. maja i istakao da neće doći „niko ko sebe smatra opozicijom“.

„Mi smo potpisali Sporazum sa narodom u kome stoji da ćemo napustiti sve skupštine, a taj Sporazum je osnova svih protesta ‘Jedan od pet miliona’ i ‘Svi kao jedan’ i ostajemo pri našim zajedničkim zahtevima sa protesta održanog 13. aprila u Beogradu, a to su oslobođenje svih medija, promene u REM-u i fer i pošteni izbori“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

Za vreme održavanja konferencije za novinare iza Obradovića je stajala lutka koja predstavlja predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u simbličnom zatvorskom odelu, koju su pojedini građani nosili na protestima „Jedan od pet miliona“.

On je dodao da poslanici za tu posebnu sednicu, koju je zakazala predsednica Skupštine Maja Gojković nisu dobili bilo kakav pisani materijal, ni izveštaj o dosadašnjim razgovorima i kako je rekao „tajnim pregovorima“ predsednika Vučića sa Hašimom Tačijem, kao ni šta je bila ideja razgraničenja, niti plan daljih pregovora.

„Sve to govori da je u pitanju još jedan šou u režiji Aleksandra Vučića, još jedna farsa kojom se ponižava Narodna skupština što je slučaj u poslednjih sedam godina“, rekao je Obradović.

On je dodao da predsednik Srbije učestvuje u međunarodnim pregovorima o Kosovu a da ga niko za to nije ovlastio niti je u Skupštini usvojena platforma na osnovu koje bi bili vođeni ti pregovori.

Obradović o protestu u Gračanici: Izdajnik gura Srbe na Srbe dok iza scene diluje sa Tačijem (FOTO)

„U svojoj poznatoj kukavičkoj tradiciji i maniru sada kada je opozicija van parlamenta i više od šest meseci bojkotuje rad Skupštine, sada se setio predsendik Srbije da brojni važni zakoni dođu na dnevni red Skupštine i tema Kosova“, rekao je Obradović.

On je dodao da se od dolaska Vučića na vlast 2012. godine, a posebno od potpisivnaja Briselskih sporazima 2013. država Srbija povlači sa Kosova i od dolaska SNS na vlast ima sve manje Srbije na Kosovu.

Obradović je dodao da je na nedeljnim izborima na severu Kosova izašlo u proseku 42 odsto birača i da to govori da je većina bojkotovala te izbore , ističući da su se za bojkot zalagale i Dveri.

„Čestitam hrabrim ljudima na severu Kosova koji su uprkos pritiscima i ucenama odbili da učestvuju na lažnim albanskim izborima i bojkotovali te izbore, što vlast u Srbiji prećutkuje jer bi se moglo zaključiti da su ti izbori za nas neregualarni, jer je više od polovine birača bojkotovalo a na severu Kosova većina stanovništava u opštinama su Srbi“, rekao je Obradović.

On je osudio zabranu koju je imao da uđe na Kosovo i prisustvuje formiranju konstitutivne sednice Saveza za Srbiju na Kosovu i za to optužio aktulenu vlast u Srbiji.

„Ovo nije prvi, već peti li šesti put, da mi je zabranjen ulazak na Kosovo i odgovorno tvrdim da do toga ne bi došlo bez koordinacije izmedju vlasti u Beogradu i Prištine. Neprijateljski je dočekano formiranje Saveza za Srbiju na Kosovu jer se time radja jedan nova i drugačija alternativna politika prema Kosovu u odnosu na sadašnju politiku aktuelne vlasti“, rekao je Obradović.

On je dodao da je u Gračanici ispred Doma kultrure gde je trebalo da bude održana sednica Predsedništva Saveza za Srbiju (SzS) i konsitituisanje Saveza za Srbiju saveza za Kosovo organizovana grupa zaposlenih u javnom sektoru Gračanice da u radnom vremenu, umesto da budu na svojim radnim mestima, dodju i protestuju protiv predstavnika SzS, za šta je optužio SNS.

„To je slika kako vlast zamišlja opoziciju, niko u Srbiji ne može da kaže nešto drugačije od onoga što govori vlast i takvom nekome treba zabraniti ulazak na Kosovo, treba mu zabraniti održavanje tribine u Gračanici i ne treba dozvoliti a se čuje drugačija politika o Kosovu“, rekao je Obradović.

Govoreći o „Tijaninom zakonu“ on je rekao da je više od godinu dana stajao u fioci predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, uprkos 160.000 potpisa gradjana Srbije koji su podržali predlog Fondacije „Tijane Jurić“.

Poslanici doneli odluku o „Tijaninom zakonu“

„Kada su SNS i aktuelna vlast bili za to, zašto su godinu dana u fioci držali ovaj zakonski predlog, da bi ga sada predložili u potpuno izmenjenoj formi da to više i nije Tijanin zakon“, rekao je Obradović.

On je ocenio da država „na mala vrata“ uvodi meru doživotnog zatvora za delo protiv vlasti, odnosno države.

„Uostalom oni nisu ni stavili na dnevni red originalni predlog Tijaninog zakona koji je predložila Fondacija već predlog Vlade Srbije koji je značajno izmenjen i u kome, izmedju ostalog, na mala vrata pod formom doživotnog zatvora, koji je opravdan za silovatelje, pedofile, sada uvode doživotni zatvor za delo protiv vlasti, odnosno države“, rekao je Obradović.

On je dodao da zakon predvidja meru doživotnog zatvora za narušavanje ustavnog uredjenja Srbije.

„Ja sam samo taj deo podržao i rekao da apsolutno treba doneti meru doživotnog zatvora za onoga ko ugoržava Ustav Srbije i zato sam na današnju konferenciju za novainre pozvao i kolegu Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu, jer prvi koji treba da bude procesuiran i krivično gonjen je Vučić, zbog kršenja Ustava Srbje, antiustavnih Briselskih sporazuma, i svih drugih aktivnosti na predaji Kosova u ruke ‘okupacionih vlasti’ u Prištini“, rekao je Obradović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...