SMS: Ovo nije Tijanin zakon

112

Liberalno-demokratska partija i Stranka moderne Srbije kritikovali su danas usvojene izmene Krivičnog zakonika kojima se, između ostalog, uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otupsta za najteža krivična dela.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je u pisanoj izjavi medijima naveo da Srbija usvajanjem „Tijaninog zakona“ u ovakvoj formi pravi veliku grešku koju će buduće generacije morati da ispravljaju.

„Nedopustivo je da posle svega budemo predmet velikih rasprava o nečovečnom kažnjavanju. Zakon se mora očistiti od rešenja koja derogiraju prava i slobode. Velika pretnja je činjenica da će država morati da brani ovakvo rešenje pred međunarodnim institucijama“, rekao je Jovanović.

Poslanici doneli odluku o „Tijaninom zakonu“

Stranka moderne Srbije u svom saopštenju kaže da izmene i dopune Krivičnog zakonika nisu “Tijanin zakon”, a da nemogućnost uslovnog otpusta osuđenih na doživotnu kaznu zatvora predstavlja kršenje Ustava.

Oni navode da se time krši sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava koja je sastavni deo Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da narodni poslanici nisu kompetentni da zakonom unapred odluče o svakom budućem slučaju.

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...