Tabaković: Moguća kupovina još zlata, čeka se predsednik

62

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se u trezoru nalazi ukupno 20,8 tona zlata i da se razmatra mogućnost za kupovinu nove količine.

„NBS kao fiskalni agent Srbije ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata. I takav savet predsednika Srbije o kupovini zlata je dobrodošao“, kazala je Tabaković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kraju posete misije Međunarodnog monetarnog fonda.

Dodala je da je od 2012. godine, zaključno sa današnjim danom, NBS kupila blizu sedam tona zlata.

„Nastavićemo da uvećavamo finansijsku stabilnost i stabilnost države time što ćemo menjati strukturu deviznih rezervi koje su na istorijski viskom nivou i iznose više od 11,5 milijardi evra“, rekla je Tabaković.

Istakla je da „postoje ciljevi kada je reč o kupovini zlata i da će se razmotriti okolnosti na tržištu“ i poručila građanima Srbije da NBS i Vlada Srbije sarađuju po svim pitanjima, a posebno po pitanju kupovine zlata.

Guverner je podsetila da je do 2005. godine prodato deset tona zlata, a da se od tog zlata nasleđenog iz prethodnog vremena samo se jedna tona čuva u Bazelu.

„Sve što je u međuvremenu kupila Srbija i od kada sam ja guverner čuva se u trezoru NBS“, rekla je Tabaković.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...