Za uništavanje ambrozije ove godine dvostruko više nego prošle

86

Ove godine ozbiljnije krećemo u borbu protiv ambozije, zbog čega smo opredelili duplo više sredstava nego prošle godine za njeno uništavanje, odnosno 60 miliona dinara umesto prošlogodišnjih 30 miliona, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Imajući u vidu probleme koje je prethodnih godina izazvalo cvetanje ambrozije, gradonačelnik je danas sazvao sastanak posvećen rešavanju ovog problema.

„Na sastanku sam razgovarao sa predstavnicima službi, preduzeća i sekretarijata o dosadašnjim akcijama i budućim potezima. Vrlo je važno da sa uništavanjem ambrozije krenemo na vreme, a sada posle kiša je pravi momenat“, rekao je Radojičić, saopsteno je iz njegovog kabineta.

On je dodoa da je jedan od razloga za sastanak i to što dronovi koje poseduje Zavod za biocide već nadgledaju i prave mapiranje površina gde ima najviše ambrozije i onda će nakon kiša krenuti u uništavanje.

„Na površinama koje kontroliše JKP “Gradsko zelenilo”, to je 3.000 hektara, ono dobro rešava ovaj problem. Zavod za biocide će raditi na neuređenim gradskim površinama i to je najveći izazov. Ove godine, oni će na 320 hektara izvršiti monitoring, a na 120 će se raditi hemijsko uništavanje ambrozije“, objašnjava Radojičić.

Kako on ističe, tamo gde je moguće, treba pokušati sa košenjem, koje bi potom trebalo ponoviti do 15. avgusta ukoliko ambrozija poraste na preko 20 centimetara.

„Uvek je bolje ukoliko uništavanje možemo da izvršimo košenjem, a da hemijska sredstva ostavimo kao poslednju opciju. Gradske službe daju maksimum, a važno je da doprinesu i opštine i građani“, istakao je Radojičić.

 

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...