Bio je gradonačelnik 56 godina, radio bez naknade iz svoje dnevne sobe, a sad odlazi u penziju

37

Najdugovečniji nemački gradonačelnik Jozef Rudel, iz mesta Vindhagen u saveznoj pokrajini Rajna-Palatinat, nakon 56-ogodišnjeg mandata i s napunjene 94 godine odlazi ovih dana u penziju, prenosi „N1“.

„Bio sam kandidovan na 14 izbora. Sve sam ih prošao. Uvek sam imao i protivkandidate. Tačan broj ih se ne sećam“, rekao je demohrišćanski političar.

Dužnost gradonačelnika obavljao je dobrovoljno, bez naknade, a kancelarija mu je bila dnevna soba.

Na dužnost gradonačelnika gradića koji sada broji 4.200 ljudi došao je prvi put 1963. godine, kada je kancelar bio Konrad Adenauer. Legendarnog nemačkog posleratnog kancelara, koji je živeo u obližnjem Rendorfu, Rudel je snabdevao krompirom.

„Tada je ovde bilo svega dva automobila. Preko autoputa A3 sam se vozio konjskom zapregom“, priseća se Rudel, koji je 1944. bio poslat u Poljsku kao vojnik, a potom je 1945. pao u rusko zarobljeništvo iz kojeg se vratio tek sredinom pedesetih.

Mesto Vindhagen je profitiralo upravo od gradnje autoputa A3 u tridesetim godinama prošlog veka.

Rudel je najavio da se na opštinskim izborima sledeće nedelje više neće kandidovati, ali će mu poslednji zadatak biti njihovo nadgledanje. Potom će, kako je najavio, više vremena posvetiti brizi za svoje unuke i praunuke.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...