Rat u punom jeku! Opšta ofanziva na Huawei iz SAD, Britanije i Japana

Jedna loša vest stiže drugu za tehnološkog giganta...

139

Globalni napad na kineskog tehnološkog giganta Huawei je u punom jeku, predvođen insistiranjem SAD. Stvari ne izgledaju dobro nakon što je Google bio primoran da suspenduje licencu za ovog proizvođača, a danas stižu informacije o napadima sa svih strana.

Veliki telefonski operateri u Japanu i Britaniji najavili su da će odložiti puštanje 5G uređaja koja je napravio Huawei, dok se iz prodavnica u SAD tiho povlače i kompjuteri ovog proizvođača. U isto vreme, grupa američkih senatora imala je sastanak sa predstavnicima kompanija iz Silicijumske doline da ih upozori na opasnosti poslovanja sa Kinom. U rat se uključio i britanski proizvođač čipova.

Kako prenosi AFP, Britanski telekom EE trebalo je da isporuči prvi 5G telefon u toj zemlji, Mate 20X, ali je sada lansiranje telefona „pauzirano“. Izvršni direktor kompanije Marc Allera rekao je da će to trajati dok se ne dobiju informacije i ne stekne poverenje i dugoročna sigurnost za mušterije te firme.

EE je saopštio i da će polako izbaciti iz upotrebe korišćenje Huaweijeve opreme iz svoje mrežne strukture.

Nedugo posle toga se oglasio i Vodafone, rekavši da je suspendovao naručivanje Huaweijevih 5G telefona, rekavši da je to „privremena mera dok traje nesigurnost“ oko ove situacije.

KDDI i SoftBank Corp, japanski drugi i treći operateri po veličini rekli su da su se odlučili na ovaj korak da bi dobili na vremenu da procene uticaj zabrane američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju.

Najveći japanski operater, NTT Docomo takođe je najavio naručivanje Huawei telefona, ali nije zaustavio objavljivanje.

Američki predsednik Donald Tramp stavio je prošle nedelje Huawei na crnu listu kompanija sa kojima američki biznisi mogu da posluju. Google je zato suspendovao saradnju sa kineskom firmom, a onda je i odložio za 90 dana.

Britanski proizvođač čipova ARM, čiji dizajn je osnova većine mobilnih procesora u svetu, trebalo bi da prekine saradnju sa Huaweijem, pošto njegovi proizvodi sadrže tehnologiju „američkog porekla“, što bi takođe moglo da bude pod udarom zabrane, prenosi BBC.

U isto vreme, sa druge strane Atlantika, Microsoft je počeo tiho i bez najave da iz svojih prodavnica povlači Huawei MateBook X Pro, jedan od najboljih, a možda i najbolji, Windows laptop današnjice. Verge prenosi da je ponuda za kompjuter nestala i iz internet prodavnici, a da pretraga bilo kakvog Huawei hardvera ne daje nikakve rezultate.

Tu nije kraj. NBC javlja da američke bezbednosne službe žele da upozore američku tech industriju da dobro razmisli ako želi da posluje sa Kinezima. Ova publikacija navodi da je senator Mark Warner, demokrata iz Virdžinije, rekao da su on i njegove kolege održale poverljive sastanke sa američkim tajnim službama i kompanijama iz te zemlje, da bi im prenele kakvu opasnost predstavlja Kina.

On je kazao da su ti brifinzi počeli da se održavaju prošle jeseni i da su održavani u nameri da se izvrši pritisak na kineske kompanije zbog briga da bi mogle da špijuniraju američke građane i kradu intelektualno vlasništvo.

Sve ovo deluje zabrinjavajuće, iako su i Huawei i Google izrazili nadu da će spor biti brzo rešen. U svakom slučaju, ovaj trgovinski rat nikome ništa dobro nije doneo.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...