Ministar najavljuje prekvalifikaciju za 1.000 nezaposlenih, evo koja zanimanja su najtraženija

458

Srbija kao i zemlje regiona poslednjih godina beleže veliki demografski pad.

Radno sposobno stanovništvo odlazi u razvijene zemlje, gde pronalaze bolje plaćene poslove.

Zbog odlaska stanovništva Vlada Srbije pre tri meseca formirala je Kooordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija. U ovom telu su najviši državni funkcioneri i do sada su sastali četiri puta.

Kako za B92 navodi ministar u Vladi Srbije Zoran Đorđević, planira se donošenje Strategije i Akcionog plana kojim bi se uzele u obzir ne samo potrebe i planovi Republike Srbije, nego i usaglašavanje tih potreba i planova sa pravilima na međunarodnom tržištu rada.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne obrađuje prikupljanje statističkih podataka, pa ne poseduje podatke koliki broj naših građana je otišao na rad u inostranstvo.

Ministar Nedimović potpisao: Krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, evo koji su uslovi

„Na osnovu dostavljenih izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje u 2017. godini na rad u inostranstvo posredstvom agencija za zapošljavanje otišlo je oko 6.000, a 2018. godine oko 6.500 državljana Republike Srbije“, rekao je ministar Đorđević za B92.

Od ukupnog broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem, 67 odsto je bilo za stručnim radnicima, dok je, posmatrano prema delatnosti poslodavaca, najviše potreba registrovano u prerađivačkoj industriji oko 34,7 odsto.

„Na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje utvrđeno je da brže dolaze do posla visokoobrazovani profili, kao što su diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehnike i računarstva, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama. Traženi su profesori matematike, fizike, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i biohemičari. Lakše do posla dolaze profili srednjeg nivoa obrazovanja: operater na CNC mašinama, zavarivači, autotroničar-mehatroničar, knjigovođa i kuvar. Traženi su elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničar za kompjutersko upravljanje, tesar, zidar, armirač i mesa“, objašnjava Đorđević.

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja predstavlja osnovni instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini. On obuhvata posredovanje u zapošljavanju, savetovanje o planiranju karijere, dodatno obrazovanje i obuka, subvencije za zapošljavanje, podsticaje za zapošljavanje korisnika novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, javne radove, mere aktivne politike zapošljavanja za osobe sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima. On podrazumeva i sufinansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.

„U 2019. godini realizuje se više vrsta programa obuka: na zahtev poslodavca, za tržište rada, program specijalističkih informatičkih obuka. Na osnovu Naconalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu i Programa rada za 2019. godinu, Nacionalna služba za zapošljavanje planira realizaciju specijalističkih informatičkih obuka za 1.000 nezaposlenih“, najavljuje Đorđević.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...