Ministarstvo: Usvajanjem Zakona biće uveden red u ovu oblast

102

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u potpunosti podržava rad Državne revizorske institucije, a povodom izveštaja DRI koji pokazuje razliku potrebnih sredstava za plate koje opredeljuje Ministarstvo u odnosu na ono što je DRI utvrdila, kao razlog navodi način obračunavanja plata.

U saopštenju za medije Ministarstvo navodi da je aktuelni sistem finansiranja visokog obrazovanja zasnovan na uredbama koje prepoznaju normativno određeni potrebni broj nastavnika i saradnika, a ne prema broju stvarno zaposlenih nastavnika i saradnika.

Kako kažu, Ministarstvo postupa zakonito i isplaćuje plate u skladu sa Uredbom.

„Nažalost, postojeći pravni okvir nije adekvatan, zbog čega je Ministarstvo pre godinu dana počelo sa izradom zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine“, navode u saopštenju.

Dodaju, međutim, da manjkavi zakoni i uredbe, kao i dopis prethodnog ministra prosvete, koji je 2015. godine dozvolio da univerziteti i fakulteti samostalno uređuju raspodelu dobijenih sredstava, ne aboliraju one koji su to zloupotrebili.

U tom smilu, kako navode, fakulteti koji su dobili više novca nego što imaju zaposlenih, trebalo je taj novac ili da vrate ili da ga upotrebe u korist studenata, a ne da povećavaju plate svojim zaposlenima.

Zaključuju da će usvajanjem Zakona o finansiranju visokog obrazovanja biti uveden red u ovu oblast, na čemu, kako kažu, insistira upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...