Skandalozan čin, vladika bački Irinej falsifikovao saopštenje SPC, a ovo je bilo opravdanje

1.072

Vladika bački Irinej sablaznio je episkope kada je posle Sabora zloupotrebio svoju funkciju portparola SPC i objavio saopštenje sa delom koji nije dogovoren na Saboru i ne odgovara istini. Bački vladika se posle pravdao umorom, piše Blic.

Šta je zapravo portparol SPC uradio i zbog čega a što do sada nije zabeleženo od kako se Srpska crkva oglašava za javnost posle svoje skupštine?

Vladičin čin ima svoju predistoriju u vremenu pre Sabora, koji je počeo 9. maja. Nedeljama ranije, gotovo dva meseca, vođena je javna diskusija na relaciji vladike bačkog i episkopa zapadnoameričkog Maksima. Različita tumačenja na temu odnosa Carigrada i Moskve, ukrajinske crkve, ali i Svetog Save, vremena i načina na koji je SPC dobila autokefalnost od Carigrada. već se pisalo o ovom ‘ratu’ saopštenjima i najavio da vladika bački sprema ‘svilen gajtan’ za episkopa Maksima. Na Saboru je tako i bilo. Usledio je žestok napad kruga vladika koje su odane episkopu bačkom Irineju. Nisu uspeli u svom naumu i sve je ostao na manje-više neukoj prozivci nekolicine. Bila je to još jedna u nizu koordinisanih akcija koje nisu dobijene i nisu okončane na željeni način.

Međutim, po završetku Sabora, kao i godinama unazad od kako je portparol SPC, vladika bački ima zadatak da sastavi saopštenje za javnost. U crkveno obraćanje se po pravilu stavlja samo ono što se vladike dogovore i što je zajednički stav da treba objaviti. Međutim, bački vladika Irinej uneo je u zvanično saopštenje Sabora mimo volje ostalih, deo koji ne samo što nije dogovoren nego nije ni tačan. Episkop iz Bačke napisao je da se vladika zapadnoamerički Maksim pokajao zbog svojih stavova.

Blic: Irinej bački priprema žestok napad na episkopa zapadnoameričkog Maksima

 

Saopštenje sa zloupotrebom saborskog stava objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Srpske crkve i stajalo je taman toliko da ga preuzmu pojedini mediji i citiraju sporni deo. Potom je vladika bački prepravio svoju pisaniju i objavio ono što je stav Sabora. Kako „Blic“ saznaje, on se kada mu je dobronamerno ukazano na pogrešnu interpretaciju Sabora, izvinjavao i pravdao „umorom“ i „zaboravom“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...