Uvode se dve zone u Beogradu, evo šta to znači

74

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu, kojima se omogućava decentralizacija Beograda i povećavaju nadležnosti opština.

Prema tom rešenju, uvode se dve zone u Beogradu – gradska i prigradska.

Gradsku zonu će činiti 10 opština – Vračar, Stari Grad, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zemun, dok prigradsku zonu čini sedam opština – Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Gradske opštine moći će da izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, a prigradske do 5.000 kvadrata. Gradskim opštinama biće omogućeno i da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradskim opštinama do 3.000 kvadrata.

Sledeći korak koji treba da prati ovaj zakon je donošenje novog Statuta grada Beograda, koji će dalje razraditi podelu nadležnosti i decentralizaciju grada.

Poslanici dela opozicije okupljenih u Savezu za Srbiju i dalje bojkotuju rad parlamenta, ali su iz hola kritikovali predložena rešenja, navodeći da o njima nije bila javna rasprava i istovremeno su izrazili sumnju da će se Beograd decentralizovati.

U skupštinsku salu danas su se vratili poslanici Stranke moderne Srbije.

Poslanici će sutra nastaviti rad raspravom o Predlogu odluke o prestanku funkcije suda u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbiji, Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika suda u Prekršajnom sudu u Kruševcu i prestanku funkcije predsednika suda u osnovnom sudu u Pirotu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...