Zbog Trampovih tarifa američke firme u Kini na udaru

92

VAŠINGTON – Najnovije povećanje tarifa američkog predsednika Donalda Trampa ugrožavaju poslovanje američkih kompanija u Kini.

Skoro tri četvrtine ili 74,9 odsto od gotovo 250 ispitanika, koji su učestvovovali u anketi sprovedenoj od 16. maja do 20. maja, kaže da povećanje američkih i kineskih tarifa ima negativan uticaj na njihovo poslovanje, navodi se u izveštaju koji su danas objavile AmCham u Šangaju i AmCham u Kini, sa sedištem u Pekingu.

„Negativan uticaj tarifa je očigledan i narušava konkurentnost američkih kompanija u Kini“, navodi se u zajedničkom izveštaju, a prenosi CNBC.

Jedan od pet ispitanika tvrdi i da su američke kompanije suočene sa pojačanim inspekcijama i sporijim carinskim postupcima.

Od učesnika u istraživanju, 61,6 odsto je iz sektora proizvodnje, 25,5 odsto iz sektora usluga, 3,8 odsto iz maloprodaje i distribucije, a 9,6 odsto iz drugih industrija.

Nedavno se, kako ocenjuje CNBC, činilo da su dve najveće svetske ekonomije blizu dogovora koji bi razrešio trgovinski spor, ali su se te nade brzo raspršile početkom ovog meseca.

Zvanični Vašington je 10. maja povećao tarife na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara na 25 odsto sa 10 odsto, a zvanični Peking je reagovao par dana kasnije najavom uvodjenja carina od 5,0 do 25,0 odsto na 60 milijardi dolara vredne američke proizvode od 1. juna.

U zajedničkom izveštaju amertičkih privrednih komora se navodi i da je najteža posledica medjusobnih tarifa smanjena tražnja za proizvodima, a potom rast troškova proizvodnje.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...