Radeta tokom sednice Skupštine ovaj gest nazvala „šalabajzerskim“

87

Poslanici skupštine Srbije danas raspravljaju o predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika suda u 114 sudova opšte i posebne nadležnosti, jer im je istekao mandat, o čemu ih je obavestio Visoki savet sudstva (VSS) pozivajući ih da donesu odluku u što kraćem roku kako bi bili izabrani novi.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta je naglasila da se postupilo neozbiljno, „šalabajzerski“, jer poslanici danas treba da potvrde da je ovim predsednicima istekao mandat ali će proći vreme dok se ne postave novi predsednici sudova.

„Mi smo danas na istoj sednici morali da govorimo o prestanku važenja ovih 114 funkcija i istovremeno da imamo predlog da raspravljamo o kandidatima za predsednike u svim ovim sudovima“, rekla je Radeta.

Ona je, govoreći o pravosuđu, pozvala sudije da se odupru pritiscima izvršne vlasti, poručujući da će im SRS pružiti pomoć.

„Još više od visokih funkcionera to čine lokalne kabadahije koje misle da im je sve dozvoljeno“, rekla je poslanik Radeta.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović je rekao da su komentari o pritiscima vlasti na sudije „dnevno politički, marketinški“.

„Da je tako ukazuju i nedavni slučajevi. Za Kosmajca je postojala sumnja ali je oslobođen. Da li ga je oslobodio Vučić,  Dačić ili sud“, rekao je Jovanović.

Rasprava se u jednom trenutku pretvorila u napade poslanika vlasti na sudiju Apelacionog sud Miodraga Majića, za kojeg je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Ristićević rekao da je „učestvovao u oslobađanju gnjilanske grupe, trerorista  OVK“ i da za njega „Srbi nisu žrtve“. Ti napadu uzeli su velik deo rasprave.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Jelena Žarić Kovačević je rekla da je Majić pokušao da izvrši pritisak na poslanike kritikujući, u televizijski emisiji, odredbu o doživotnom zatvoru bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Majić o kritikama u skupštini: Žao mi je što ministarka pravde, koja je bila pripravnica kod mene, ulazi u takvu političku igru

„To su tekovine Demokratske stranke, bahati kadrovi koji misle da su Bogom dani i jači od pravde i zakona“, rekla je Kovačević.

Sudija Majić: Usvajanje „Tijaninog zakona“ je kršenje Ustava Srbije

Poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da je sudija Majić „deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića“.

Majića kritikovali u Skupštini Srbije povodom „Tijaninog zakona“

Zasedanju ne prisustvuje deo opozcije koji sednice više meseci bojkotuje.

Društvo sudija Srbije reagovalo na izjave u Skupštini o sudijama Hadžiomeroviću i Majiću

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...