Zašto je ovas toliko dobar za pse i mačke?

Ovas je već vekovima poznat po nutritivnim i zdravstvenim prednostima koje ima u odnosu na druge žitarice.

490

U poređenju sa ostalim žitaricama, ovas sadrži visok procenat proteina i masti.

Takođe, sadrži dosta vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala (posebno vitamin E, vitamin B, cink i gvožđe), koji igraju važnu ulogu u očuvanju i pobiljšanju zdravstvenog stanja ljubimaca.

Zbog svojih blagotvornih svojstava, ovas može biti odličan izbor i za ljubimce koji su osetljivi na gluten.

Naravno, unos ovsa treba proceniti i ograničiti u odnosu na ukupne dijetetske potrebe psa ili mačke.

Mačkama je, na primer, potrebna hrana bogata proteinima i sa niskim procentom ugljenih hidrata. S obzirom na to da ovas, pored belančevina i masti, sadrži i dosta ugljenih hidrata, mačkama je potrebna manja količina ove žitarice.

Jedna od preporuka jeste da sami uzgajate ovas, čiju bi stabljiku mačke slobodno mogle da grickaju.

Moguće je, takođe, napraviti i čaj od ovsa. Dovoljno je da potopite 1 kašiku ovsa u vruću vodu i sačekate 15 do 20 minuta. Kada se proceđen čaj ohladi, možete njime preliti hranu ljubimca.

Psi, sa druge strane, mogu da unose i nešto obilnije porcije ovsa. Postoji hrana za pse obogaćena ovsom, koju možete naći u prodavnicama za ljubimce. Takođe, možete sami napraviti ovsenu kašu za pse i dodati je s vremena na vreme u činiju za hranu vašeg psa.

Ako odaberete ovsanu kašu, morate je pripremiti sami, jer ni psi ni mačke ne smeju da jedu ovsane kaše sa adititivima i šećerom koje možete naći u prodavnicama.

U principu, preporučena mera je 1 kašika kuvanog ovsa na svakih 10 do 20 kilograma telesne mase psa.

Ipak, kako je svaki organizam specifičan, najbolje je posavetovati se sa veterinarom koji poznaje karakteristike vašeg ljubimca.

Evo zašto je čokolada OPASNA za pse!

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...