Odlučeno, evo kada će biti raspisan tender za Komercijalnu banku

93

Javni poziv za prodaju Komercijalne banke biće raspisan u sledeći petak 31. maja, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke, 10 odsto.

„Reč je o javnom pozivu za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci“, rekao je ranije neimenovani izvor za Blic.

Ovoj odluci, navode, prethodio je sastanak ministra finansija Siniše Malog i predstavnika francuske kompanije „Lazard“ koja je investicioni savetnik u postupku prodaje „Komercijalne banke“.

Ministarstvo finansija potpisalo je u februaru ugovor sa međunarodnom kompanijom „Lazard“ koja je izabrana za savetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, a novac od prodaje banke, kada se proces završi, biće uložen u infrastrukturu u Srbiji.

EBRD je 2006. dokapitalizovala našu banku sa 70 miliona evra, a po nastupanju krize IFC je to isto ucinila sa 40 miliona.

Nemacki DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona evra, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona evra.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra.

Kako je „Blic BIznis“ nedavno pisao interesovanje za kupovinu Komercijalne banke, koja je po mnogim poslovnim performansama među najboljim bankama u Srbiji, je veliko. U pitanju je nekoliko domaćih i stranih investicionih kompanija. Pojedine među njima bave se isključivo bankarstvom godinama unazad, a među potencijalnim kupcima su i investicioni fondovi koji posluju u različitim delatnostima, a između ostalog se bave i bankarstvom.

Tržišna vrednost Komercijalne banke je oko 395 miliona evra. Pre početka finansijske krize 2008. godine banka je na berzi vredela više od dve milijarde evra.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra. Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, karakteriše je natprosečna likvidnost i kapitalizovanost. Vrednost akcije ove banke je na Beogradskoj berzi od početka godine skočila za oko 60 odsto.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...