Vlada usvojila kvote za upis studenata: Na ovim fakultetima se očekuje najveća navala

191

BEOGRAD  –  Najveći i najpopularniji univerzitet u Srbiji – beogradski – ove godine na budžet će upisati 9.544 studenta. Na Univerzitetu u Kragujevcu o trošku države studiraće 2.408 brucoša, na niški univerzitet upisaće se 3.253, na univerzitet u Prištini 1.098, a na univerzitet u Novom Pazaru 684 studenta. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu o trošku države studiraće 278 studenata.

O trošku budžeta Srbije upisaće se ukupno 17.265 studenata.

Ovo je u četvrtak odlučila Vlada Srbije, a univerziteti su ranije dali svoje predloge kvota za uspis na budžet, koje je vlada prihvatila.

I 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dostavili su svoje predloge za upis na budžet, a odluku da li će ostati brojka od 5.424 studenta, koliko je predloženo, treba da donese pokrajinska vlada.

Takođe, svi univerziteti predložili su i broj studenata koji mogu da se školuju o svom trošku.

Tako će na Univerzitetu u Beogradu svoje studije moći da plaća 5.675 studenata, na kragujevačkom univerzitetu 1.375, na niškom 1.929, na novopazarskom 899, prištinskom 644, a na Univerzitetu umetnosti u 148. U Novom Sadu je predloženo da se upiše 3.924 samofinansirajućih studenata.

Maturante koji ne uspeju da upišu neki od državnih, čeka oko 13.000 indeksa na privatnim univerzitetima.

Očekuje se da i ove godine, kao i prethodnih, najveće interesovanje maturanata bude za Elektrotehnički fakultet, Medicinski, IT smer na Matematičkom fakultetu i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

„Ono što je svakako interesantno i što je trend u prethodnih nekoliko godina najveće interesovanje je za IT smerove, psihologiju i medicinu. Opalo je interesovanje za ekonomiju i pravo – što se ranije najviše upisivalo i uglavnom ti fakulteti više ne popunjavaju sva slobodna mesta“,  objasnio je nedavno Željko Skenderović iz Infostuda, i dao podatke da je za psihologiju prošle godine na 88 mesta konkurisalo ukupno 414 maturanata.

FON je i dalje omiljeni među studentima, jer po sticanju diplome mogu brzo za se zaposle. Stoga je prošle godine na ovaj fakultet bila prava navala, gde je na 820 mesta bilo 2.059 kandidata.

„Na Medicinskom već godinama imamo velike gužve, gde budući studenti bukvalno u redovima čekaju da predaju prijavu. I ove godine će biti prva borba za upis jer bukvalno na jedno mesto idu dva studenta. Naš fakultet može da upiše samo 500 studenata, od kojih prvih 450 sa rang-liste ulazi na budžet, a ostalih 50 na samofinansiranje, a uvek imamo duplo više zahteva nego što primamo“,  kazao je za „Blic“ prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Petar Bulat.

Veliko interesovanje je i za Matematički fakultet, konkretno na IT smeru i za upis na studijskom program informatika u junu 2018. godine je konkurisalo ukupno 912 kandidata, pri čemu je taj studijski program bio prva želja za 610 kandidata, gde je prošle godine popunjeno svih 160 slobodnih mesta.

„Statistike pokazuju da se kod nas prijavljuje u proseku oko 1.200 budućih brucoša“,  kaže  dekan Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević. On navodi da će više podataka o zainteresovanosti budućih akademaca imati nakon probnog prijemnog ispita koji će na ETF biti organizovan u junu.

Primera radi, ove godine je planirano da se na EFT upiše 720 brucoša, plus na softversko inženjerstvo 180.

Prijemni ispit na Beogradskom univerzitetu održava se od 24. do 30 juna, a svaki od 31 fakulteta ovog univerziteta odlučiće o tačnom datumu.

Na fakultet mogu da se upišu svi koji su završili četvorogodišnju srednju školu, a dobijanje indeksa zavisi od uspeha u srednjoj školi i rezultata na prijemnom ispitu. Maksimalan broj bodova koje budući brucoš može da ostvari je 100, i to 40 bodova donosi odličan uspeh u srednjoj školi, a 60 bodova svi tačni odgovori na prijemnom ispitu.

Kandidati na osnovu uspeha u srednjoj školi mogu imati najmanje 16, a najviše 40 bodova, dok se na prijemnom može osvojiti od 0 do 60 bodova.

Za ulazak na budžet potrebno je steći najmanje 51 bod, a za samofinansiranje 30 bodova. Međutim, to zavisi i od broja mesta na fakultetu, pa se događa i da brucoši sa velikim brojem bodova ne upadnu na budžet.

Međutim, ukoliko je učenik izvanredan u nekoj oblasti pa je osvojio jednu od prve tri nagrade u trećem i četvrtom razredu na republičkom ili međunarodnom takmičenju – ne mora da polaže prijemni. Njemu se upisuje maksimalan broj bodova kao da je uradio prijemni ispit bez greške.

Studenti koji se ne upišu u ovom roku imaće novu priliku u septembarskom upisnom roku na fakultetima na kojima ostane mesta. Neki fakulteti raspisuju i treći rok.

Takođe, ko zakasni na ispit, neće moći da polaže niti da bude rangiran, bez obzira koliko bodova ima. Problem je i ako kandidat nema identifikacioni dokument (ličnu kartu ili pasoš), a svaki kandidat treba da ima listić sa prijavnim brojem, koji se dobija na prijavljivanju za prijemni, i plavu hemijsku olovku, kojom će rešavati test.

Zabranjeno je korišćenje bilo kakavih dodatnih pomagala – kao što su mobilni telefoni ili drugi slični uređaji. Na stolu kandidat može imati samo pribor koji se dobija od dežurnog osoblja, a koji je potreban za polaganje ispita – što zavisi od fakulteta do fakulteta.

Nije dozvoljeno držanje hrane na stolu, razgovor sa drugim kandidatima, niti odlazak u toalet, dok će u posebnim slučajevima to biti dozvoljeno – uz pratnju nastavnika.

Izvor Večernje novosti, Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...