Ako vaš pas reži kada ga dodirnete

obavezno obratite pažnju na moguće razloge:

4.458

Bilo da imate štene ili odraslog psa, ako počinje da reži kada pokušate da ga pomerite, podignete ili ponesete, trebalo bi, najpre, da otkrijete razlog.

Ovakvo ponašanje najčešće uzrokuju sledeći faktori:

NENAVIKNUTOST NA DODIR

Od najranijih dana pse treba navikavati na dodir, i to kroz jačanje pozitivnih iskustava.

Psi koji nisu na vreme socijalizovani i naviknuti na ljudski dodir, mogu imati izuzetno negativne reakcije prilikom dodira – poput lajanja, režanja, pa čak i agresije.

NEGATIVNA ISKUSTVA

Ako je pas (posebno kao mali) doživeo negativno iskustvo i doveo ga u vezu sa činom podizanja i dodira, može izuzetno loše reagovati svaki naredni put kada pokušate da ga podignete.

Takođe, ako razume da ga najčešće, ili uvek, podižete i nosite ka veterinaru ili salonu za pse, pretpostaviće da mu sledi neprijatno iskustvo, i režaće u znak negodovanja i protesta.

BOL

Ako pas do sada nije negodovao, a sada odjednom reži ili se ukopava kada pokušavate da ga podignete, možda oseća bol usled povrede ili nekog zdravstvenog problema.

NEGATIVNE POSLEDICE

Ako svog psa zgrabite i podignete kako biste prekinuli negativno ponašanje i kaznili ga, čin dodirivanja i nošenja povezaće sa negativnim posledicama, i režaće kada ga dodirnete u pokušaju da ga ponesete.

Šta možete da uradite?

  • Počnite zakazivanjem veterinarske kontrole, kako biste eliminisali bol kao mogući uzrok režanja.
  • Umesto negativnih, koristite pozitivne metode kada želite da prekinete neželjeno ponašanje.
  • Prepoznajte koji deo podizanja pas ne voli (dodir određenog, osetljivog dela tela, trenutak kada je u vazduhu, toplotu u vašem naručju), i pokušajte da ublažite neprijatnost koju oseća.
  • Učite psa da pozitivno reaguje na dodir i telesni kontakt.
  • Zamolite veterinara da vam pokaže kako da pristupite psu kada želite da ga ponesete, i kako da to uradite tako da ljubimcu bude što prijatnije.

Kako da naučite štene da ne jede sve na šta naiđe?

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...