Alpinista preminuo na vrhu Mont Everesta, ali ne zbog hladnoće, uzrok smrti je neverovatan

64

 

Još troje planinara je izgubilo živote na Mont Everestu, čime se broj poginulih na najvišem svetskom vrhu popeo na sedam samo u ovoj nedelji. To je više poginulih nego za celu prošlu godinu kada je na Mont Everestu stradalo petoro alpinista, prenosi Blic.

Troje alpinista je umrlo od iscrpljenosti prilikom spusta. To se dogodilo usred zastoja u saobraćaju blizu vrha, jer se uspinjao rekordan broj ljudi, uprkos pozivu da se ograniči broj dozvola za penjanje.

Nepal je izdao 381 dozvolu za penjanje, svaku po ceni od 11.000 dolara, u prolećnoj sezoni na najvišem svetskom planinskom vrhu.

Dvoje indijskih alpinista, Kalpana Das (52) i Nihal Bagvan (27), umrli su u četvrtak prilikom spusta niz planinu.

Lokalni organizator tura Kešav Pudel je izjavio za AFP da je Begvan bio zaglavljen u gužvi više od 12 sati i da je to bilo iscrpljujuće.

Tragedija na Velebitu, stena usmrtila alpinistkinju

Šezdesetpetogodišnji alpinista iz Austrije je umro na tibetskoj strani planine.

Dvojica alpinista iz Indije i Amerike umrli su u sredu, dok se irski profesor Šejmus Lovles smatra mrtvim nakon pada 16. maja.

Uslovi na planini su ove godine teži nego obično – jaki vetrovi ostavljaju planinarima malo vremena da stignu do vrha.

Očekuje se da će broj penjača na Mont Everestu ove godine premašiti prošlogošišnji rekord kada je do vrha stiglo 807 ljudi. Povećan broj planinara, kao i nesreća koje se događaju, doveo je do poziva da se ograniči broj dozvola za penjanje.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...