Arhitekta apeluje: Rekonstrukcija Pionira se mora sprečiti!

760

Rekonstrukcija sportske hale Pionir je zločin koji se mora sprečiti jer je planirano ubacivanje još 3.000 sedišta bezbednosno rizično, ocenio je u intervjuu za najnoviji broj NIN-a arhitekta Dragoljub Bakić koji je sa suprugom projektovao ovu halu.

„Sada dolaze gradski moćnici koji hoće da od ‘Pionira’ naprave veću dvoranu nego što jeste, tj. da podignu 5.000 fiksnih sedišta i da u njih ugrade 8.000 mesta što je nedopustivo“, kazao je Bakić, prenosi Nova ekonomija.

Kako je objasnio, to je „nekomforno i bezbednosno veoma rizično“, jer postoji opasnost da ljudi neće moći da izađu za pet minuta u slučaju požara, već postoji opasnost da će padati sa galerija.

„To je zločin i oni moraju biti sprečeni u tome – napraviće situaciju da im ginu ljudi. Hala mora da se u slučaju opasnosti isprazni za pet minuta, to je matematika, nauka i naša profesija“, upozorava arhitekta.

Kako je preneo N1, radovi na dvorani „Aleksandar Nikolić“ treba da počnu oko 20. juna ove godine.

Halu „Aleksandar Nikolić“, poznatu kao „Pionir“, projektovali su arhitekta Dragoljub Bakić i njegova supruga Ljiljana Bakić u okviru Energoprojekta.

Prema Bakićevim rečima, on i njegova supruga dobili su prvu nagradu za ovaj objekat na konkursu koji je Branko Pešić raspisao jedanaest meseci uoči Evropskog prvenstva u boksu.

„Ljiljana je upravo zbog ‘Pionira’ uvršćena u 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od 1918. do 2018. godine“, rekao je arhitekta, istučići da su ga radili po svetskim normama, da je njihovo autorsko delo i da su za njega odgovorni.

Prema pisanju portala N1, tender za rekonstrukciju dvorane „Aleksandar Nikolić“ raspisan je u aprilu. Završetak radova planiran je za septembar ove godine.

U okviru njih predviđeno je da hala dobije potpuno novi parket, nove semafore, koševe i teleskopske tribine, a zamenom postojećih stolica kapacitet mesta za sedenje biće povećan na više od 8.000 mesta.

Izvor Nova ekonomija
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...