Budući srednjoškolci sve više zainteresovani za ove škole

52

Najviše mesta ima u čevorogodišnjim stručnim školama, potom gimnazijama i trogodšnjim školama. Slede specijalne, muzičke, baletske i umetničke.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić rekao je za RTS da se Ministarstvo trudi da svi učenici upišu željene škole prema afinitetima, željama ali i postignutim rezultatima.

Dodaje da su interesovanja učenika približna kao i prethodnih godina. Trend je porast interesovanja za gimnazije, a naročito za specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku.

Povećava se broj informatičkih odeljenja od naredne školske godine

Na jedno mesto u proseku dva učenika – toliko je konkurisalo za specijalizovana odeljenja. Najveća konkurencija je za biologiju i hemiju – tri prijavljena na jedno mesto. Zainteresovana su deca i za fiziku, ali i  IT odeljenja. Već sada više od 800 učenika pohađa nastavu u njima.

Svake godine nas je 35.000 manje. Taj demografski trend boji i jedan drugi – sve je manje đaka u školama. Sada imamo 251.000 a pre 10 godina 285.000 srednjoškalaca.

Aleksandar Pajić kaže da Ministarstvo gradi mrežu osnovnih i srednjih škola i da je to dobar način da se reaguje na realnost a to je sve manji broj učenika. I prema njegovim rečima poštuje se zakon i za svako odeljenje ispod 15 učenika potrebna posebna saglasnost Ministarstva.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...