Dva razloga zašto je vlasnik „Nefe“ preko noći pobegao iz Srbije

6.455

BEOGRAD – Ruska kompanija nameštaja „Spilit“ je iznenadnim odlaskom iz Srbije ostavila 550 radnika na „cedilu“, ali i oštetila stotine kupaca „Nefa nameštaja“ kojima nije isporučila plaćenu robu.

Razlozi zašto je ta firma preko noći pobegla mogu biti mnogobrojni, a sagovornici „Blic Biznisa“ ističu dve najverovatnije mogućnosti – da je preduzeće ili loše poslovalo, pa na ovaj način „pobeglo“ od posledica ili da su unapred imali pripremljen plan za ovakav odlazak iz Srbije.

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da se trenutno može nabrojati mnogo razloga, ali da je moguće da je firma pošteno poslovala i tragala za rešenjima, međutim da je poslovanje ipak bilo loše.

Kaže da treba razumeti da je svako preduzetništvo rizičan posao i da je firma mogla da se preračuna i ne shvati da neće moći da ima održivo poslovanje u Srbiji.

Prema njegovim rečima, loše je što sistem u Srbiji uopšte dozvoljava da se ovako nešto desi.

„U sistemu postoji mnogo mogućnosti da neko ‘tipuje’ da prevari. Kod nas se izveštaj o poslovanju preduzeća za ovu godinu saznaje tek skoro na kraju sledeće. U svetu se ti izveštaji kvartalno objavljuju, pa su mogućnosti za manipualcije manje“, dodaje.

S druge strane, moguće je i da su unapred napravili računicu i plan ovakvog odlaska.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je jasno da je takav odlazak vlasnika fabrike „prevara“ i da slučaj treba prepustiti istražnim organima i sudu.

„Loše poslovanje se može desiti i ako se počne sa najboljim nadama i planovima. I najbolji planovi mogu da propadnu, ali onda se ne postupa na ovakav način, već se usmerava na odgovorajuće institucije i snose se posledice“, ističe Madžar.

Spilit“ je u Vranju, 2017. godine započeo proizvodnju nameštaja u pogonima „Jumka“, kojima danas takođe duguju novac za zakup. U februaru ove godine ova ruska kompanija je otvorila novi pogon u Somboru. U Srbiji imaju 34 prodajna salona, isključivo u tržnim centrima.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...