Građani sprečili radove na Topličinom vencu, ne veruju da je “kvar” (VIDEO, FOTO)

186

Ekipa „Vodovoda i kanalizacije” tri dana pokušava da raskopa kolovoz na Topličinom vencu i u Čubrinoj uz obrazloženje da otklanja kvar, ali građani sumnjaju da je razlog širenje pešačke zone, piše Politika.

Navodi se da je pretvaranje Topličinog venca u pešačku zonu koje je počelo prošle jeseni uveliko odmaklo, ali da li će i kada biti okončano – sve je neizvesnije.

Žitelji Varoš kapije uz podršku inicijative „Pešaci nisu maratonci” i predstavnika opštine Stari grad već tri dana sprečavaju dalje radove u ovom delu grada.

Tri dana ekipa „Vodovoda i kanalizacije”, kako je saopštila inicijativa „Pešaci nisu maratonci”, pokušava da raskopa kolovoz na Topličinom vencu i u Čubrinoj uz obrazloženje da otklanja kvar.

“Nikakav kvar nije prijavljen i prikazan na stranici na kojoj se prikazuju radovi na otklanjanju kvarova. Isto tako su otpočeli radovi u septembru 2018, navodno radi popravke kvara, da bi se pretvorili u popločavanje dela Topličinog venca i Vuka Karadžića i to bez građevinske dozvole. Građevinska dozvola je u međuvremenu pribavljena, ali nije adekvatna jer predviđa rekonstrukciju i uređenje u okviru postojeće regulacije”, iznose građani zamerke i ističu da nije reč o političkom protestu.

Oni kažu da na taj problem ukazuju već dve i po godine.

Gradskim vlastima smo se više puta obraćali zvanično, potpisani imenima i prezimenima, podnoseći peticije sa više stotina potpisnika. Protivimo se radovima sve dok ne dobijemo uverljive i čvrste garancije, javno i zvanično saopštene da će pravac Topličin venac – Čubrina ostati otvoren za javni kolski saobraćaj, jednako kao i upravo završeni pravac Carice Milice – Gračanička – Ivan-begova. Tražimo i uverenja da broj postojećih parking mesta na ulici neće uopšte više biti umanjivan, izričiti su nezadovoljni građani.

Oni dodaju da tri godine žive i rade usred građevinskih radova. Iritira ih i što su kolovoz i javni prevoz sve dalje od stanova i kancelarija, a planski akt na osnovu koga se umanjuje funkcionalnost gradskog jezgra, ističu, niko ne saopštava.

“Gradski zvaničnici najavljuju zatvaranje za javni kolski saobraćaj praktično svih ulica na Varoš kapiji. Uvereni smo da je to višestruko štetno, kako za interes Beograda u celini, tako i svih građana koji centar grada posećuju i koju u njemu žive i rade. Zbog toga smo prohodnost svih ulica na Varoš kapiji za javni kolski saobraćaj istakli kao jedan od zahteva peticije protiv izolacije centra Beograda koju je do sada potpisalo više hiljada građana”, navodi se u saopštenju nezadovoljnih žitelja prestonice.

U ranije istaknutoj peticiji, građani traže i da ne bude radova dok se ne završi izjašnjavanje Starograđana o širenju pešačke zone koje će trajati od 28. maja do 16. juna, ali i dok radovi u Karađorđevoj ne budu završeni i dok javni kolski saobraćaj na pravcu Dorćol – Terazije preko Trga republike ne bude ponovo uspostavljen.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...