Građani tvrde: Zbog šoping centra „Ada mol“ popucale kuće i zgrade

545

Dok kupci uživaju u ponudi novog šoping centra „Ada mol“, oni koji žive u komšiluku muče muku, javlja N1.

Naime, kuće i zgrade u ulicama Radnička i Visoka su popucale, što meštani dovode u vezu s gradnjom centra.

Oni podsećaju da su se žalili brojnim institucijama, a da su umesto konkretnih odgovora dočekali da šoping mol počne da radi, a da im nije nadoknadio štetu.

Za još jedan šoping centar u prestonici Srbije vrpcu na otvaranju presekao je prvi čovek Beograda Zoran Radojičić rečima: „Ada mol je simbol politike koja se vodi u Beogradu u poslednjih šest godina“.

Ali, prema rečima prvih komšija tržnog centra – Ada mol je simbol pukotina.

„Detonacije su bile strašne, verujte da je to i po dva tri puta dnevno“, priča stanar u komšiluku Ada mola Miroslav Vojvodić.

„Bukvalno kao mali zemljotresi“, dodaje Aleksandra Janković.

Tako miniranje tla zbog izgradnje mola opisuju meštani okolnih ulica koji tvrde da je godinu i po miniranja ostavilo tragove. Stradale su kuće, ali i jedna zgrada koja je stara samo osam godina. Popucale su terase, zidovi, garaže.

Kažu da nema kome nisu pisali – inspektorima, sekretarijatima, zavodima… Svi su nas upućivali na sud, kaže Jankovićeva.

„Šta, mi treba da ih tužimo i da čekamo narednih 10 godina da se reši problem“, dodaje Vojvodić.

U problem se prošle godine uključio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je u martu 2018. kao menadžer Beograda obećao da će investitor platiti štetu, ali tek pošto ne teren izađe Gradski zavod za veštačenje. Veštaci su bili – potvrđuju meštani i dodaju – konačne rezultate veštačenja nikada nisu videli, dok u onim preliminarnim veštaci za pukotine ne krive građevinske faktore.

„Moguće da je od zemljotresa, da je od prolaska autobusa, od vremenskih nepogoda, ali nikako od miniranja nisu dali“, prenosi Miroslav Vojvodić.

„U ovom slučaju grad je uradio mnogo više od onoga što je naša zakonska obaveza i veštačenjem smo dali osnov građanima da podnesu zahtev za naknadu štete, ukoliko je opravdan“, naveo je Goran Vesić za N1.

„Ja ne znam šta je to grad uradio za nas? Ništa, što nam je poslao veštake? Pa mi smo mogli da platimo veštake“, kaže na to Vojvodić.

„Stalno smo dobijali neka obećanja i odlaganja“, dodaje Jankovićeva. A Vojvodić potvrđuje te reči: „Grad ništa nije uradio osim obećanja“.

Zamenik gradonačelnika Beograda nezadovoljne meštane upućuje na opštinu. Tamo, kaže, mogu naći konačne rezultate veštačenja. A iz opštine, baš kada su se građani obratili medijima, stigao je poziv na sastanak u ponedeljak.

„Mi čekamo Gorana Vesića da dođe na sastanak. Predsednik opštine ne može da odluči sam ništa bez njega“, poručuje Vojvodić.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...