„Huavej“ registrovao ime „Hongmeng“ za svoj operativni sistem, koje ima mitološko značenje

102

Kineska kompanija „Huavej“ je registrovala ime „Hongmeng“ za svoj operativni sistem zasnovan na „Androidu“. Taj mitološki naziv u kineskoj mitologiji „Hongmeng“ označava situaciju pre stvaranja sveta.

Iako je nakon prvobitnog šoka „Gugl“ objavio kako će nastaviti da pruža podršku „Huavejevim“ pametnim telefonima do 19. avgusta, u kineskoj kompaniji već imaju spreman rezervni plan.

Kako je predsednik „Huveja“ Ren Žengfej istakao, u kompaniji su očekivali da će se ovako nešto dogoditi, pa su na vreme počeli s razvijanjem vlastitog operativnog sistema.

O kakvom se sistemu tačno radi mediji su do sada samo nagađali, no čini se kako bismo već ove godine mogli da ga vidimo uživo na pametnim telefonima.

Naime, „Huavej“ je registrovao ime „Hongmeng“ za svoj operativni sistem utemeljen na „Androidu“.

Ako koristite Huavej i Honor telefone, ovo morate da znate

Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu. Nije zanemarljiva ni činjenica da je „Hongmeng“ (navodno) tako osmišljen da sve „Android“ aplikacije mogu da funkcionišu na njemu bez problema.

Iza „Hongmenga“ navodno stoji profesor s kineskog Univerziteta „Đao Tong“ iz Šangaja Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine.

Konačna verzija trebala bi da bude kompatibilna sa „Android“ aplikacijama na telefonima, računarima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi i vizuelno trebalo da bude veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Stručnjaci ističu kako bi „Hongmeng“ mogao da bude mač sa dve oštrice za „Huavej“. Iako bi mogao da mu pomogne da prebrodi krizu sa „Guglom“, tu nema prostora za greške, jer će korisnici očekivati jednake mogućnosti i jednostavnost korišćenja kao kod „Androida“. Ako im „Huavej“ to ne omogući, verovatno će potražiti drugi uređaj sa stabilnijim sistemom.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...