Radnici očajni: Posle kolektivnog odmora došli na posao, i zatekli zaključana vrata, a onda i ovo obaveštenje

311

Kada su radnici fabrike za proizvodnju čokolade „Simka“ iz Vranja, posle kolektivnog godišnjeg odmora, pokušali da se vrate na radna mesta, dočekala su ih zaključana vrata. Tek kasnije je istaknuto obaveštenje o tome da se plaćeno odsustvo nastavlja do 30. juna – zbog nedostatka repromaterijala, pišu Večernje Novosti.

„U proseku smo po dvadesetak godina u ovoj firmi, ali nas 40 stičemo utisak da su svi gluvi za naš problem, valjda zato što ne štrajkujemo, već smo, uprkos svemu, uredno došli na posao“, kaže predsednik Samostalnog sindikata u „Simki“ Gordana Đorđević.

A, radnici su umorni od čekanja. Zvanično je trebalo da na plaćenom odsustvu budu 45 dana, a kada je taj rok istekao, i dalje ne znaju da li da dolaze na radna mesta, ili ne?

Zarade nisu primili od septembra prošle godine, a doprinose im ne uplaćuju od 2015, pa ne mogu da overe zdravstvene knjižice. Zato su pisali predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, rukovodstvu lokalne samouprave… Jer, sa upravom firme trenutno nemaju kontakt.

„Nefa“ iz Vranja oštetila stotine kupaca: Ako ste naručili nameštaj ove firme evo do kada možete da ga preuzmete

Direktorka proizvodnje Slađana Jovanović je u kratkom telefonskom razgovoru istakla da zna samo za kolektivni odmor i tvrdi da je rukovodilac bila samo dok se nešto radilo. U novonastalim okolnostima, međutim, sebe ne vidi kao nekoga ko bi trebalo da daje odgovore o budućnosti firme.

„Simka“ je, inače, svojevremeno bila renomiran srpski proizvođač čokolade, ali joj je – po podacima Narodne banke Srbije – račun u blokadi čak 140 dana, zbog duga koji premašuje 2.600.000 dinara.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković je u petak primio delegaciju radnika „Simke“ i obećao da će sa nadležnima pokušati da reši bar deo problema vezanih za radni staž i overu zdravstvenih knjižica.

Haos u „Nefi“: Prevareni kupci upali u firmu čiji su vlasnici preko noći pobegli iz zemlje

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...