Građani u šoku zbog prizora koji svakodnevno gledaju (VIDEO)

407

NOVI PAZAR – Spisak „neidentifikovanih plovnih objekata“, u rekama koje protiču kroz ovaj grad (Raška i Jošanica), dugačak je i beskonačan.

Ni mnogobrojne akcije lokalne samouprave čišćenja rečnih korita, ali i sve brojniji video snimci i fotografije na društvenim mrežama, ne mogu da stanu na kraj bahatosti i nesavesnosti. U reke se prazne kontejneri, baca građevinski materijal, dotrajali nameštaj i bela tehnika, klanični otpad.

Poslednja fotografija koja se pojavila na društvenim mrežama, zgrozila je sve. Kroz korito reke Jošanice teče crvena voda. Nagađa se da li je iz klanica puštena krv ili neke hemikalije. Otpad koji završava u rekama utiče na kvalitet vode, pa su ispitivanja pokazala da je kvalitet vode, u pojedinim delovima novopazarskih reka, pete kategorije. Stručnjaci kažu da takva voda jednaka kanalizaciji i da ne može da se koristi ni za polivanje bašta. Najveći zagađivači reka su klanice koje ispuštaju krv i kamenjare koje u reke ispuštaju opasne hemikalije koje se koriste za kamenovanje teksas platna.

U gradskoj upravi ne spore da je zagađenje reka veliki problem i najavljuju da će taj problem biti rešen za pet-šest godina izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda. U toku je izrada projektne dokumentacije. Kolektorska mreža biće duga 40 kilometara i obuhvatiće sva naselja. Procenjena vrednost projekta je oko 28 miliona evra. Računa se na pomoć Vlade Srbije i Evropske unije, koja je već odredila sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Jedino što je utešno, kako tvrde stručnjaci, jeste što Novopazarci imaju kvalitetnu vodu za piće. Izvorište reke Raške, u Sopoćanima, je druge klase i „to je odlično“. Za ovu reku se tvrdi da ima kvalitetnu vodu sve do ušća sa Jošanicom u koju se uliva Trnavica sa gomilom smeća.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...