Izetbegović: Vučić korektan u izjavama ali se ne ograđuje od Dodika

60

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas da su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da suverenitet ne pominje i ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Milorada Dodika.

Izetbegović je to rekao na svečanoj sednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često „zajedno, nasmejani i zagrljeni“, prenosi Klix.

„Čemu onda verovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čoveku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vežbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako „RS nema vojsku, ali ima srpski narod“, kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, RS naziva „Zapadnom Srbijom“ i ne odustaje od „glorifikovanja Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca“.

„Postavlja se neizbežno pitanje: Gde su granice Dodikovih igara? Hoće li Dodik jednoga dana preći sa reči na dela, i zaista pokušati da dovrši ono što je Karadžić počeo pre 27 godina? I šta treba da bude naš odgovor na sve to?“, kazao je Izetbegović.

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...