Jevrosimović: Srbija je kao eldorado, što se tiče visokokvalitetne radne snage

52

Naši inženjeri su vrlo cenjeni i zato velike svetske kompanije dolaze i otvaraju razvojne centre u Srbiji, kaže Veselin Jevrosimović, vlasnik „Komtrejda“, koji ističe da je naša zemlja prošle godine zaradila od izvoza softvera milijardu evra.

„Naši inženjeri ne rade po satu kao Indijci. U Srbiji je prisutan viši nivo inženjeringa. Prepoznati smo kao eldorado, što se tiče visokokvalitetne radne snage“, rekao je za „Novosti“ Jevrosimović.

Velika potražnja za ovim kadrovima dovela je do toga da ljudi mogu da rade gde hoće, pod istim uslovima i sa istim zaradama, kaže on i dodaje da u „Komtrejdu“ radi 4.000 inženjera koji imaju iste uslove i plate kao njihove kolege na Zapadu.

Investitorima iz UAE interesantne srpske inovativne firme

Napominje i da Srbija nema kompletnu sliku o svom tržištu informacionih tehnologija, jer iako je registrovan izvoz od milijardu evra, nije poznat udeo stručnjaka koji rade za strane kompanije od kuće, a taj deo je mnogo veći od registrovanog.

„Budućnost ove zemlje je da pod svoje okrilje stavi starap tehnološke kompanije. I naravno, školovane ljude koji ostvaruju taj izvožni proizvod“, rekao je Jevrosimović.

Prema njegovim rečima, u svetu je trenutno manjak informatičara od 60 odsto, a Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka. Danas ne postoji oblast koja ne traži informatičare i zato je došlo do velikog deficita kadrova.

„Činjenica je da je država zamajac svake industrije. Ove godine je država potrošila mnogo više novca za informatiku nego ranije. Premijerka Ana Branbić u svakom svom obraćanju forsira informatiku i njen razvoj. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić često spominje informatiku, pa čak i veštačku inteligenciju. Ranije premijeri i predsednici nisu pričali o tome“, rekao je on.

Kada je reč o obrazovanju, Jevrosimovć smatra da je za godinu i po teško napravtii dobrog inzenjera, ali je to moguće za tri godine.

„Školovanje od pet-šest godina je dugačak period. Dok student dođe do treće godine, program iz prve godine je već zastareo. Više sam za dualno obrazovanje gde bi bili u radnom okružzenju i da od prve godine učestvuju u našem radu“, objašnjava Jevrosimović.

On je naveo da „Komtrejd grupacja“ ima 32 kompanije u 15 zemalja i posluje širom sveta, a jedina je firma sa ovih prostora i jedna od 10 tehnoloških kompanija koja ima ugovor sa CERN-om.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...