„Moj pas je kao moje dete”

Da li je ovo dobar pristup?

527

Uloga psa u domaćinstvu se značajno promenila u poslednjih 100 godina.

Oni su od životinja, lovaca i čuvara sve češće tretirani kao ravnopravni članovi porodice.

Skoro ¾ vlasnika razgovara svakodnevno sa svojim psom, proslavljaju njihov rođendan, ili troše mnogo novca na sredstva i garderobu za njihovo ulepšavanje.

Mnogi stručnjaci u ovoj promeni pronalaze sindrom praznog gnezda, tj. ljudske potrebe da neguju i štite drugo biće i paze na njega.

Većina vlasnika reći će vam da psa vole kao i sve ostale članove svoje porodice, kao svoju decu. Ali da li se prema njima i odnose kao prema deci?

Studije pokazuju da su ljudi čak često popustljiviji prema psima, nego prema deci, i da su u stanju da tolerišu da im se štene i doslovno popne na glavu, dok su u vaspitavanju dece pokazivali mnogo čvršće i oštrije stavove.

Gde su granice, i treba li ih postavljati?

Stručnjaci tvrde da pse, posebno ako nisu u prvim mesecima života, nikako ne treba tretirati poput beba, ali da je sasvim u redu postaviti se prema njima kao prema petogodišnjem detetu.

Zašto baš petogodišnjem?

To znači da, uz svu nežnost, popustljivost i razigranost, treba voditi računa i o postavljanju granica, podučavanju lepom ponašanju i osnovnim pravilima discipline.

Zašto je ovo dobro?

Istraživanja pokazuju da se tretiranje pasa poput dece ne odnosi samo na bezgraničnu ljubav, već da vlasnici koji svoj stav prema ljubimcu opisuju na ovaj način takođe teže da dodele i određenu odgovornost svom ljubimcu.

Ovakav odnos dobar je i zato što pospešuje pozitivnu motivaciju u obuci psa.

Vlasnici koji na svog ljubimca gledaju kao na dete osećaju veliku odovornost da ga vaspitaju tako da uvek bude siguran, ali proces vaspitavanja ne sprovode kroz kažnjavanje, već kroz pohvale i nagrađivanje poželjnog ponašanja.

Tretiranje psa poput dece takođe garantuje svest o ravnopravnosti i značaju potreba koje pas ima za šetnjom, igrom, toplim domom, socijalizacijom.

Ne, on nije niže biće koje smemo da podredimo sopstvenim obavezama ili da ga ostavimo vezanog u dvorištu uz izgovor da je to „samo životinja”.

Zašto psi ližu jedni druge?

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...