Pravosuđe najavljuje štrajk, kao dobošari idu pred građane

605

Sindikat pravosuđa Srbije najavio je da će beogradski ogranak tog sindikata u utorak stupiti u jednočasovni štrajk, dok će dan ranije biti doneta odluka da li će im se pridružiti i ostali gradovi.

Kako navode, to neće biti pasivan štrajk, jer nameravaju da tokom tih sat vremena komuniciraju sa građanima i podele im letke sa objašnjenjem ko je u stvari kriv za stanje u pravosuđu.

Nezadovoljni razgovorima sa Anom Brnabić, na kojima ni na trenutak nisu približeni stavovi dve strane, odlučili su da svakoga dana obustave rad na po sat vremena.

„Građani će biti infomisani zašto je pravosuđe loše“, kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa Srbije.

Milošević kaže da će kao dobošari građanima deliti letke i iznositi podatke o zabrani zapošljavanja, vladavini zakona, borbi protiv korupcije, stručnjacima, ljudskim i radničkim pravima… Sa dokazima da su lažni.

U sindikatu kažu da postoji način da se štrajk premosti – da država konačno zaposli pravosudno osoblje i time ih stavi u ravnopravan položaj sa ostalima.

Podsećaju da u Srbiji važi zabrana zapošljavanja i traže da pravosuđe bude izuzeto iz toga. I upozoravaju da je odnos prema struci isti godinama i to dokazuju anketom koju su uradili pre pet godina, u vreme dok zabrane zapošljavanja nije ni bilo.

U jednom sudu u istočnoj Srbiji tokom četiri godine rada, predsednik tog suda tražio je saglasnost da zaposli dodatne radnike 31 put.

U drugom sudu sa juga Srbije, predsednik suda je takav zahtev uputio 33 puta i nijednom mu nije udovoljeno.

I to nisu jedini slučajevi, kažu i dodaju, da pravila ne važe za sve. Izveštaji Državnog revizora ukazuju da je kršenje zakona široko rasprostranjeno i da zapošljavanje velikog broja ljudi nije strano u državnoj službi.

Sindikat je tim povodom razgovarao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović koja im je prenela da je sa Ministarstvom finansija već održan jedan sastanak radi rešavanja statusa zaposlenih na određeno vreme. Međutim, pomaka nema, a sindikat ostaje čvrst u nameri da štrajkuje.

Izvor Danas/N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...