Uskoro studiranje po skraćenom programu, Mašinski fakultet najavljuje upis polaznika

909

Dogodine nas očekuju prvi sertifikati u rangu fakultetskih diploma. Kratki programi studija, koji će trajati do godinu i po dana počeće od jeseni.

Uspešnost studenta će se izražavati poenima, a polaznik će ih sticati kroz rad u nastavi i ispunjavanje predispitnih obaveza, kao i polaganjem ispita. Ovi programi nosiće od 30 do 60 esp bodova.

Od 300 do 600 časova aktivne nastave koja traje od tri do 18 meseci. Za toliko vremena polaznici će dobiti nacionalno registrovani sertifikat sa opisom posla za koji su osposobljeni.

„Oni nikako ne predstavljaju zamenu za regularne osnovne studijske programe već su zamišljeni tako da se obezbede određene kompetencije i kadrovi koji nedostaju povremeno na tržištu“, kaže Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Jedan od prvih fakulteta koji je uveo ove kratke programe studiranja u Srbiji je Mašinski fakultet.

„Mašinski fakultet svakako da hoće uvoditi kratke programe jer su oni imperativ vremena u kome živimo. Privreda i ne samo privreda nego i državna administracija ima potrebu da njeni zaposleni inoviraju svoje znanje da se na što kraći i jednostavniji, a pouzdaniji način upoznaju sa brzim, usudio bih se reći, tektonskim poremećajima koji nastaju u svetu“, smatra dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović.

„Sve visokoškolske ustanove, bez obzira na karakter vlasništva, mogu da organizuju kratke programe studija“, kaže Hanić.

Krajem maja stupio je na snagu Pravilnik za kratke programe studija. Sada visokoškolske ustanove mogu da pripreme te programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje koji im daje dozvolu.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...