Vozači oprez, od sutra pet puta veće kazne za ove prekršaje

653

Vozače u Beogradu od ponedeljka očekuju veće kazne za kretanje, zaustavljanje i parkiranje na pešačkim prelazima, biciklističkim stazama, šinama i zelenim površinama.

Takvi vozački maniri i do sada su bili kažnjivi. Sada znatno strože, čak pet puta. Za zaustavljanje vozila na šinama ili pešačkim prelazima kazna – 25.000 dinara, koja će važiti i za žutu traku. Za javne zelene površine potrebno je odvojiti različite sume novca.

„To su one zelene javne površine koje se nalaze u zoni pešačkih objekata, javnih objekata, reka, priobalja, jezera kao i u zoni drvoreda, odnosno u zoni stambenih i poslovnih objekata“, kaže Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika beogradske Komunalne policije.

Kazna za ovako parkirano vozilo za fizička lica sada je 25.000 dinara, a da je u pitanju automobil pravnog lica ta kazna bila bi 50.000 dinara. Ako bi automobil odneo pauk, troškovi bi bili i veći.

Od visine kazne bitnija je izvesnost da će ona zaista biti plaćena, smatra profesor Saobraćajnog fakulteta. Upućeni tvrde da je važno i da se komunalni policajci drže svog rejona i dodaju da je automobil na kolovozu isključivo u nadležnosti Saobraćajne ali ne i Komunalne policije.

„Ako vi imate malu izvesnost da će kazna biti plaćena ma koliko ona visoka bila, teško da će veliki broj korisnika odustati od tadašnjeg načina ponašanja“, kaže Vladimir Čuljković, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Izvor Kurir
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...