BG vozom do Mladenovca od septembra, evo koliko će trajati putovanje

122

Linija BG voza od Mladenovca do Beograda počeće da saobraća u septembru, saznaju „Novosti“. Tri meseca kasnije, vozom će u prestonicu stizati i Lazarevčani.

Iako je prvo najavljeno da će vozovi iz Mladenovca početi da saobraćaju početkom leta, žitelji ove opštine na prve polaske moraće da sačekaju septembar.

„Na liniji od Mladenovca do stanice Beograd centar odnosno Prokopa, saobraćaće jedna vozna kompozicija, a biće šest polazaka na ovoj linij“, kaže, za „Novosti“, v. d. direktora JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar.

„Ujutru će biti tri polaska iz Mladenovca i tri po podne iz Beograda. Tada su najveće gužve, a voz može da „povuče“ 1.200 ljudi, koji bi, inače, do prestonice stizali autobusima na liniji 493. U decembru će biti uvedeno još polazaka na liniji do Mladenovca. Putovanje će trajati 55 minuta, a kompozicija će stajati na svim stanicama na kojima pristaju i putnički vozovi.

Kako sagovornik „Novosti“ objašnjava, u planu je da interval polazaka BG voza na liniji do Mladenovca bude pola sata, ali to je moguće tek kad se završi rekonstrukcija pruge Jajinci – Mala Krsna.

„Tom prugom saobraćali su samo teretni vozovi. Sada su svi putnički i teretni vozovi preusmereni na prugu Beograd – Mladenovac – Velika Plana. I zato je bilo nemoguće uklopiti i polaske BG voza. Kad se pruge srede, vozovi će ići do stanice Beograd centar, a onda će putnici moći da hvataju vezu sa Batajnicom i Ovčom“, navodi Kantar.

Uprkos trenutnoj rekonstrukciji pruge do Male Krsne i činjenici da je deonica od Beograda do Valjeva, koja vodi i do Lazarevca, u potpunosti obnovljena pre dve godine, rešeno je da prvo proradi linija BG voza do Mladenovca. Objašnjenje za to su preopterećeni autobusi na liniji 493.

Do Lazarevca će od decembra saobraćati dve vozne kompozicije. Lazarevac će imati tri odlaska i dolaska na relaciji Ovča – Lazarevac, a tri odlaska i tri polaska na relaciji Resnik – Lazarevac.

JKP „Beogradski metro i voz“ sledeće nedelje potpisaće protokol o saradnji sa Sekretarijatom za javni gradski prevoz, „Srbija vozom“ i „Infrastrukturom Železnica Srbije“ o međusobnoj saradnji na razvoju BG voza.

„Prvo što ćemo uraditi po potpisivanju tog protokola jeste snimanje stanica i stajališta, kako bi se uradio plan njihove obnove. Moramo i da vidimo kako da ih osposobimo za naplatu karata. Razvoj BG voza zavisi i od nabavke novih garnitura. Trenutno, na dve linije BG voza, koje imaju 79 polazaka, saobraća devet, plus dve rezervne garniture. Ali za ozbiljniji razvoj gradske železnice potrebno je kupiti od 13 do 15 garnitura, što bi koštalo oko 60 miliona evra“, ističe sagovornik „Novosti“.

Zbog početka radova na drugoj fazi rekonstrukcije pruge Beograd centar – Zemun, svi polasci BG voza od Batajnice ka Ovči kasne po pet minuta. Naime, zbog obnove šina produženo je vreme putovanja, i taj režim saobraćaja trajaće do završetka ove faze radova.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...