Dobio je otkaz, a onda i poziv iz Službe za zapošljavanje koji ga je šokirao, evo šta o svemu kažu akteri

777

„Uput“ za radionicu za prevladavanje stresa usled gubitka posla, dobio je od Nacionalne službe za zapošljavanje nezaposleni meštinin Petrovca na Mlavi i, sudeći prema svojim komentarima na ovakav dopis, očigledno je razočaran što se u koverti nije nalazila ponuda za neki novi posao. Međutim, ovakve radionice mogu i te kako da budu korisne, a u ovoj Službi ističu da upravo one mogu da olakšaju pronalaženje novog posla, piše Blic.

Hemijski tehničar iz Petrovca na Mlavi, sada očigledno nezaposlen, objavio je na Fejsbuku fotografiju uputa za uključenje u obuku i dodatno obrazovanje u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a konkretna obuka, kako se navodi u dokumentu, jeste radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla.

„Pa stvarno komedija, Zavod za zapošljavanje te šalje na radionicu za prevladavanje stresa zbog gubitka posla, umesto da ti nudi prekvalifikaciju, doškolovavanje i nalaženje posla….“, napisao je ovaj nezaposleni hemijski tehničar, te dodao: „A tek kad završim kurs protiv stresa ima da živim dvesta godina…“

Međutim, iako je on iznenađen ovakvom odlukom nadležnih, Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS) smatra da je gubitak posla jedna od najstresnijih životnih situacija, nakon koje je važno vratiti samopouzdanja uz pomoć razgovora sa psiholozima, a to će zatim olakšati pronalaženje novog posla. Otud postojanje ovakvih radionica.

NZS: Veoma korisna radionica

„Kandidate pozivaju savetnici za zapošljavanje, a sama radionica je inicijalno osmišljena za ljude koji su nedavno ostali bez posla, mada svi koji žele mogu da prisustvuju. Radionica može da koristi i dugoročno nezaposlenima“, kaže psiholog NSZ Jelena Milošević, piše Blic.

Prijave su dobrovoljne, dodaje, a većina koja prođe radionicu shvati koliko rad u grupi i razmena iskustava može da im pomogne.

„Oni tokom razgovora prihvate da je normalno što se tako osećaju, što su uplašeni, a u grupnom radu mogu da vide da se to i drugima dešava. Grupe su veoma različite, dolaze ljudi različitog obrazovanja, koji su radili različite poslove i imaju drugačija radna i životna iskustva. Tokom radionice oni se opuste i otvore, žele da pričaju o tome kako se osećaju i koji su im ciljevi“, kaže Jelena Milošević.

Radionica Nacionalne službe za zapošljavanje, „Prevladavanje stresa usled gubitka posla“, traje dva dana, tokom kojih polaznici dobijaju smernice kako da prevaziđu najteži period odmah po dobijanju otkaza, kao i povrate samopouzdanje i motivaciju za efikasnije traženje posla.

„Dozvolite da vam neko pomogne. Na radionicama se trudimo da vas podržimo i ohrabrimo, da pronađete razlog i prikupite snagu da nastavite dalje“, ističe Milošević i dodaje da je najvažnije da se trgnemo iz tog stanja.

Razgovori sa psiholozima u okviru radionice za prevladavanje stresa usled gubitka posla su poverljivi i sve informacije ostaju u grupi, a kandidati kojima više odgovara individualni razgovor, mogu da se jave za dodatno savetovanje.

„Važno je da napravimo vremenski i psihološki otklon od onog što se desilo. Bilo bi lepo naći odmah posao, ali je važno prvo dostići neki mir, sagledati sebe, svoje mogućnosti i želje“, kaže ona.

Stanje šoka posle otkaza

Osoba koja dobije otkaz, naročito ako se to desi neočekivano, u stanju je šoka i ne može da prihvati da se to dogodilo. Psiholozi objašnjavaju da su moguće različite psihosomatske reakcije, koje se kod svakog drugačije manifestuju.

Moguće je da dođe i do određenih zdravstvenih problema, ali i nervoze, nesanice, anksioznosti ili depresije. Takođe, mogu da se poremete porodični i socijalni odnosi, zbog čega su ovakve radionice veoma važne, navodi se na sajtu NZS. U najgorem slučaju, osoba koja ostane bez posla, sklona je i samoubistvu.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...