Svi kafići, restorani, klubovi moraju od sada da ispune ovu obavezu, evo kolike su kazne u suprotnom

510

Novim pravilnikom o tehničkim normativima za zaštitu od požara u ugostiteljskim objektima propisano je da svi zaposleni u lokalu prođu protivpožarnu obuku, a poslovni prostori koji primaju više od 150 ljudi moraće da angažuju i protivpožarnog spasioca, prenosi 021.rs.

Jedna od novina je i da u lokalima moraju da postoje protivpožarni alarmi i sistemi prskalica, koje u slučaju požara sa plafona ispuštaju vodu.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević smatra da je novi pravilnik flaksibilniji od prethodnog, jer više nisu svi objekti podvedeni „pod jedno“.

„Tačno se sada zna, u zavisnosti od površine lokala, koje obaveze mora da ispuni, jer nije ista protivpožarna zaštita za manje i veće lokale. Poslednjih godina bezbednost je znatno povećana i svi lokali imaju portivpožarne aparate. Zaposleni moraju da prođu obuku, a licencirane firme koje je sprovode i izdaju rešenja o tome, proveravaju da li je došlo do izmene radnika. To se primenjuje unazad četiri-pet godina“, navodi Stanojević za „Novosti“.

Novi Sad ima poseban pravilnik o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, i da bi se dobila dozvola za produžen rad, moraju biti ispunjeni i protivpožarni uslovi. Ova lekcija je usledila posle nekoliko požara u Novom Sadu, kada je goreo Radnički univerzitet, hotel „Putnik“, kafić „Laundž“ i diskoteka „Kontrast“.

U novosadskoj Upravi za vanredne situacije kažu da sada svaki ugostitelj može da ispuni uslove.

Poslodavci najviše traže ove radnike: Evo za kojim poslom vlada „jagma“, a ko se najlakše zapošljava

„Radićemo kontrole kao i do sada. Svaki građanin može da nam prijavi da u određenom lokalu ima više gostiju od predviđenog broja. Ukoliko se utvrdi da je tako, sledi prekršajna prijava, za ugrožavanje bezbednosti, a kazne su novčane i iznose od 300.000 do milion dinara, a može se izreći i mera zabrane rada lokala. Takvih je slučajeva bilo u Novom Sadu“, navode u Upravi.

Inženjer protivpožarne zaštite Ljubica Krnjajić kaže za „Novosti“ da zamera što u novom pravilniku nije naglašeno da pored plana za evakuaciju, u lokalima mora da budu i vidno obeleženi putevi za evakuaciju u slučaju požara. Što se tiče obuke, prema njenim rečima, ona traje 20 dana, odnosno podrazumeva fond od 200 časova. U grupama je po 30 polaznika i u 2018. godini u Vatrogasnom savezu Vojvodine je bilo četiri grupe na obuci.

Vodite računa: Od danas veće kazne za ove prekršaje!

Jedan od problema sa kojima se susreću ugostitelji je i menjanje zaposlenih. To znači da svaki zaposleni sa sobom odnosi i rešenje o završenoj protivpožarnoj obuci, a ukoliko ga zameni kolega koji je ne poseduje, novi radnik je obavezan da prođe obuku.

Vlasnik „Spilita“ objavio kada počinje uplata sredstava za isplatu potrošača u Srbiji

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...