Festival Mirdita, dobar dan u Beogradu, DSS protiv

81

Festival „Mirdita, dobar dan!“, koji predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, biće otvoren sutra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, uz izložbu „Hajde da vodimo ljubav“ Škumbina Tafilaja i projekciju filma „Hladni novembar“ Ismeta Sijarina.

Predsednik Omladine DSS Zdravko Veselinov rekao je da se traži zabrana Incijative mladih za ljudska prava, koja učestvuje u organizaciji sutrašnjeg festivala, jer, kako je kazao oni žele da Kosovo predstave kao nezavisnu zemlju.

„Smatramo da je festival provokacija. Mi smo ovde postavili pano na kome se vidi kako se Albanci na KiM odnose prema kulturi i prema svemu što je srpsko“, naveo je Veselinov, navodi se u saopštenju.

Cilj festivala koji se po navodima organizatora „ove godine održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora“, je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život gradjana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima. Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove“, piše u saopštenju.

Omladina Demokratske stranke Srbije održala je večeras performans ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, protiv festivala Mirdita, koji će sutra biti otvoren.

 

Izvor Beta/ Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...