Otvara se kulturni centar Srbije u Moskvi

96

MOSKVA – Ruska vlada je odobrila sporazum o otvaranju Kulturnog centra Srbije u Moskvi čiji će osnovni zadaci biti realizacija programa bilateralne kulturne i naučno-tehničke saradnje.

„Odobriti projekat sporazuma izmedju Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o osnivanju i uslovima rada kulturno-informativnih centara. Naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da održi pregovore sa srpskom stranom i nakon postizanja dogovora da potpiše sporazum u ime Vlade Rusije“, navodi se u odluci objavljenoj na portalu ruske vlade.

Sva kulturna dobra Srbije na objedinjenom portalu

U predlogu sporazuma stoji da „u skladu sa principom reciprociteta, ruska strana osniva ruski centar nauke i kulture u Beogradu, a srpska strana osniva kulturni centar Srbije u Moskvi“, navodi se u odluci.

Pri tom će, u skladu sa dokumentom, ruski centar u srpskoj prestonici biti pravni naslednik kulturnog centra SSSR, odnosno Rusije, a srpski centar će biti otvoren prvi put.

Kako se navodi, osnovni zadaci kulturnih centara biće realizacija programa bilateralne humanitarne, kulturne, naučno-tehničke saradnje, podrška dijaspore, pomoć u izučavanju jezika, razvoj međuregionalne saradnje.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...