Tužba protiv Gradske uprave, traži se poništavanje konkursa

85

Veći broj organizacija i udruženja iz oblasti kulture i stvaralaštva podneo je Upravnom sudu tužbu protiv Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Beograda.

U njoj se traži poništavanje rezultata „Javnog konkursa radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinansiranje iz budžeta grada Beograda, projekata u kulturi kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi“ za 2019. godinu zbog niza propusta, kršenja zakonske procedure i netransparentnosti postupka.

Konkurs Sekretarijata za kulturu Grada Beograda doneo je još jednom katastrofalne rezultate i pokazao visok stepen netransparentnosti rada komisija čija imena, čak ni nakon zahteva grupe organizacija koje su na konkursu učestvovale, nisu objavljena, navodi se u obrazloženju ovih organizacija.

„Rezultati ovogodišnjeg gradskog konkursa objavljeni su bez imena članova komisija, izostali su podaci o odbijenim predlozima projekata, kao i obrazloženja za podržane i za odbijene projekte, nije objavljen ukupan iznos sredstva koji je dodeljen, niti iznos sredstava po oblastima, kao što je bio slučaj i prethodne tri godine“, istakli su oni.

Zbog obavljanja konkursa na ovakav način, mimo svih zakonskih obaveza i standarda, i to nekoliko godina zaredom, organizacije, potpisnice tužbe, smatraju da je jedini preostali korak obratiti se sudu.

„Skandalozno je da se među podržanim projektima našao veliki broj sumnjivih programa organizacija ili pravnih lica koja u registru delovanja ili nemaju kulturu uopšte ili je ona navedena u generičkom opisu velikog broja oblasti u rasponu od ekologije do preduzetništva“, istakli su podnosioci tužbe.

Potpisnice tužbe su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpski PEN centar, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Stanica Servis za savremeni ples, Institut za urbane politike i Teatar Mimart.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...