„Čuje se kako kuća puca“, građani u šoku i panici, klizište preti da im odnese najvrednije

473

SMEDEREVO – Teritorija Smedereva podložna je klizištima i svake godine se aktivira bar jedno. Novo, u blizini centra grada, pokrenulo se u januaru. Ugrožena su domaćinstva, glavni put i pruga. Kada su sagradili kuću za svoje petoro dece Šermina Mehmeti i njen muž nisu ni slutili da će susedni plac postati deponija šuta, a deo grada u kojem žive klizište.

Kada su sagradili kuću za svoje petoro dece Šermina Mehmeti i njen muž nisu ni slutili da će susedni plac postati deponija šuta, a deo grada u kojem žive klizište.

„Čuje se kuća kako puca. Mi zato ne smemo da spavamo. Nismo mirni ni preko dana, ni preko noći. Kad je dan, mi smo više napolju nego unutra. Najviše se plašim da će kuća otići na jednu stranu“, kaže Šermina Mahmeti iz Smedereva.

I na voćnjaku porodice Popović, šteta je već očigledna. Ispucala zemlja, suva stabla trešanja ili samo krošnja potonulih.

„Zemlja kliza. Ja ne znam koliko, ali nekoliko metara, možda i desetinu se spustilo dole, koliko je, vidi se prema drveću“, ističe Slavoljub Popović iz Smedereva.

Osim što ugrožava domaćinstva, novo klizište rizik je i za glavni put koji vodi do centra Smedereva. Sa druge strane, klizište se toliko spustilo, da je do pruge koja je važna za Železaru, putnički i teretni saobraćaj ostalo još samo pedeset metara.

U Gradskoj upravi potvrđuju da su uzrok pokretanja novog klizišta u gradu podzemne vode koje zbog zatrpane Jezave pre više decenija nemaju kuda da odu, ali i nepropisno odlaganje šuta koje je inicirao vlasnik placa. Sanacija će Smederevo koštati 70 miliona dinara.

„Za projekat i izradu ‘ključ u ruke’ radićemo jednu javnu nabavku za rešenje ovog problema. Ovaj potez nam je zaista rizičan zbog puta i čitavo brdo koje se zove Ubinci nam ja od početka do kraja rizično. A na kraju brda imamo još jedno klizište koje moramo da saniramo“, objašnjava gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Teren su obišle i nadležne inspekcije, koje će preduzeti sve mere u skladu sa zakonom što se tiče prijava i naknade štete.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...