Kokan Mladenović i Igor Vuk Torbica tvrde da su im predstave zabranjene, evo šta kaže organizator

87

Povodom tvrdnji reditelja Kokana Mladenovića i Igora Vuka Torbice da su njihove predstave „Jami distrikt“ i „Tartif“ skinute sa repertoara predstojećeg pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“ u Smederevu zbog političkih razloga, organizatori tvrde da nema govora o zabranjivanju, i da repertoar još nije ni utvrđen, pišu Novosti.

„Pomenute predstave nalazile su se na širem spisku predloga za selekciju festivala“, kaže direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić.

„Niko iz Centra niti iz Gradske uprave nije kontaktirao sa pozorištima, osim urednika pozorišnog programa. Verovatno je pogrešno shvaćena naša namera anketiranja pozorišta sa ciljem da se utvrdi koje pozorište je u mogućnosti da nastupi na festivalu u julu“, rekao je.

Martić kaže da nijednoj pozorišnoj kući nije zvanično potvrđeno učešće, s obzirom na to da gradska uprava još nije formirala Organizacioni odbor.

„Da bi neka predstava bila otkazana, potrebno je da najpre bude zakazana, što se u ovom slučaju nije desilo. Odgovorno tvrdim da gradska vlast nije ni upoznata sa spiskom predloženih predstava tako da su apsurdne tvrdnje da je došlo do zabrane predstava iz političkih razloga“, dodaje Martić.

Udruženje dramskih umetnika Srbije poslalo je saopštenje u kome se poručuje: „Neprihvatljiv je i necivilizacijski čin cenzure umetničkog dela, a tragikomičan je pokušaj političkih udvorica da cenzurišu predstave koje je videla i kritika i publika i visoko ih ocenila kao izuzetna ostvarenja.“

Oglasio se i Savez dramskih umetnika Vojvodine, i poručio da je „umetnički nedopustivo pozorišne projekte provlačiti kroz bilo kakvu ideološku prizmu dnevno-političkih merila i na taj način onemogućavati kontakte sa publikom“, prenose Novosti.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...