UEFA pooštrava pravila: Reprezentaciju Kosova će morati da ugoste i zemlje koje ne priznaju nezavisnost

242

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da će pooštriti pravila kako bi sprečila zemlje koje ne priznaju Kosovo da odbiju gostovanje te reprezentacije, javila je agencija AP, prenosi Beta.

Ako se Kosovo plasira na Evropsko prvenstvo 2020, svoje prvo veliko takmičenje, tu selekciju će morati da ugoste i one zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Četiri od 11 zemalja domaćina turnira naredne godine ne priznaju nezavisnost Kosova, a to su Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferina izjavio je da pravila obavezuju timove da prihvate da igraju protiv kosovskih nacionalnih i klupskih timova kao rezultat žreba, bilo na njihovoj ili teritoriji Kosova.

To bi moglo da dovede do nesuglasica između UEFA i nekih zemalja, kao što je Ukrajina, koja ne priznaje nezavisnost Kosova i zbog toga je svoju domaću kvalifikacionu utakmicu za Svetsko prvenstvo 2018. godne protiv Kosova preselila u Poljsku.

Međutim, primećuje AP, postoje neke rupe u pravilima UEFA, prenosi Tanjug.

Kako objašnjava agencija, nova pravila odnose se na utakmice, koje se tokom kvalifikacija igraju kod kuće i u gostima, ali ne preciziraju šta će se dogoditi ako se, na primer, kosovska i španska reprezentacija plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Španija je jedna od zemalja EU koje ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Tim takozvanog Kosova i dalje će u žrebu kvalifikacija biti odvojen od reprezentacija s kojima ne igra iz bezbednosnih razloga, kao što su timovi Srbije i BiH.

Kosovo je u Grupi A kvalifikacija za EURO zajedno sa Engleskom, Bugarskom, Crnom Gorom i Češkom. Sve te zemlje Kosovo priznaju kao nezavisnu državu.

Pročitajte sve o sportu na portalu Sportske.net

Izvor Beta Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...